EUR: 326,30 Ft
CHF: 289,66 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

Theresa May lemondásának felajánlásával átrendezte az erőviszonyokat

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint Theresa May brit miniszterelnök lemondásának felajánlásával átrendezte a politikai erőviszonyokat, ezzel esélyessé téve a Brexit-megállapodás elfogadását.

A miniszterelnök bejelentése után az Európai Unióval történő megállapodást ellenző konzervatív párt euroszkeptikus szárnyának kulcsfigurái azt mondták, hogy támogatnák a megállapodást – tette hozzá a docens.


Elmondta: legutóbb 149 szavazat hiányában maradt el a Brexit-megállapodás elfogadása, ez azt jelenti, hogy Theresa Maynek 75 képviselőt kellene meggyőznie. A konzervatív párt euroszkeptikusai között hatalmas a megosztottság, de a jelen helyzetben 20-30 új szavazattal számolhat a megállapodás mellett a miniszterelnök. Emellett 27 munkáspárti képviselő – véleményét megváltoztatva – nem támogatta a népszavazás megismétlését, így valószínűleg ők is Theresa May oldalán támohatják a megállapodást.

Miután szerdán nagy többséggel megszavazták Nagy Britannia kilépésének elhalasztását, a megállapodás nyolc alternatívája közül a Nagy-Britannia vámunióban maradása kapta a legtöbb szavazatot – jegyezte meg Gálik Zoltán.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek