2019. április 21., vasárnap
Konrád

Külföld

Több tucat halott a kínai vegyi üzemben történt robbanás után

Negyvennégyre emelkedett a Kína keleti részén található Csiangszu tartományban lévő vegyi üzemben történt robbanás halálos áldozatainak a száma, és több mint hatszázan megsérültek – közölte pénteken a kínai sajtó.

Korábban hat halottról lehetett tudni.


Cao Lu-pao, Jencseng város polgármestere reggel sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a növényvédő szereket előállító üzemben történt baleset sérültjei közül harmincketten kritikus, ötvennyolcan pedig súlyos állapotban vannak.

/Fotó: MTI/EPA/COSTFOTO

A városi vezető szerint Csang Csin-jüe, a Tiencsiaji vegyiipari üzem területi igazgatója is megsérült a robbanásban, őt is kórházban ápolják.


Értesülések szerint hatszáz negyven embert láttak el különböző fokú sérülésekkel a térség tizenhat kórházában.

A Tiencsiaji vegyi üzemben akkora erejű robbanás történt, hogy a kínai földrengés-felügyelet jelzőállomása figyelmeztetést adott ki, miután műszereik gyenge, 2,2-3,0 erősségű földrengést jeleztek. A tűzgolyót a kínai sajtó beszámolója szerint a műholdakról is látni lehetett. A környékbeli lakóházak és egy iskola ablakai is betörtek, többtucatnyi autóban esett kár.

/Fotó: MTI/EPA

Egy, az interneten közzétett felvételen látható, hogy a robbanást követően az üzem környékét fekete füst lepte el.

A tűz átterjedt a környező gyárakra. A sajtó úgy tudja, gyerekek is megsérültek egy környékbeli óvodában.

További robbanások és esetleges vegyianyag-szivárgások miatti elővigyázatosságból mintegy ezer lakost evakuáltak a térségből.

A baleset okát egyelőre vizsgálják, de a több mint harminc – részben gyúlékony – szerves vegyületet előállító üzemet már többször elmarasztalták és meg is bírságolták a munkabiztonsági előírások megsértése miatt – írja az angol nyelvű China Daily hírportál.

Kapcsolódó Cikkek