2019. április 21., vasárnap
Konrád

Külföld

Török terrorista gyilkolt Utrechtben

Lövöldözés történt hétfő délelőtt a hollandiai Utrechtben egy villamoson, amelynek során három ember életét vesztette, többen pedig megsebesültek. A holland hatóságok szerint terrortámadás történhetett. A gyanúsított egy 37 éves török férfi, Gökmen Tanis.

Villamoson nyitott tüzet az emberekre a hollandiai Utrecht belvárosában egy férfi tegnap háromnegyed tizenegykor. Jan van Zanen polgármester szerint a támadásban három ember meghalt, egy nő holttestét két villamoskocsi között találták meg a síneken, legalább kilencen megsebesültek, hármuk állapota pedig válságos.MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

 

Egy szemtanú egy helyi tévének azt mondta, hogy több lövést hallott, és egy 30 év körüli nőt látott a földre esni, aki azt kiabálta, hogy „nem csináltam semmit”.

A holland rendőrség egy 37 éves török férfit, Gökmen Tanist gyanúsít a támadás elkövetésével.


 

Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője szerint nem zárható ki, hogy terrorcselekmény történt, és az sem biztos, hogy egy fegyveres támadott, ugyanis a város több pontján is lövöldözésekről számoltak be. Holland sajtóértesülések szerint a gyanúsított autóval szökött el a helyszínről. Tanist lapzártánkig nem fogták el, de az autóját, egy piros Renault-t a támadás helyszínétől négy kilométerre megtalálták.

A hatóságok a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, a város lakóit felszólították, hogy ne hagyják el otthonaikat. A hatóságok megerősítették a holland–német határ ellenőrzését.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze.

 

Részvétet nyilvánított Orbán Viktor

Az Új-Zélandon történt brutális terrortámadás sajnálatos módon ismét bebizonyította, hogy a XXI. században a gyűlölet, az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat – írta Orbán Viktor miniszterelnök Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek küldött részvétnyilvánításában. Kiemelte: Magyarország a továbbiakban is támogatja a terrorizmus és az erőszakos szélsőségek visszaszorítására tett nemzetközi erőfeszítéseket. A múlt héten történt christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg, és további ötven megsebesült.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek