2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Új-zélandi terrortámadás: Beperelték, mert megosztotta a merényletről készült videót

Perbe fogtak egy második, 44 éves férfit is amiatt, mert megosztotta a christchurchi terroristának a merényletről készített videóját Facebookon – közölték a helyi hatóságok szerdán.

Philip Arpst kedden tartóztatták le, négy nappal az 50 halálos áldozatot követelő terrortámadás után. Ő a második, aki ellen vádat emeltek az azóta levett videók megosztása miatt.


A jelenleg vizsgálati fogságban lévő Arps már korábban felhívta magára a hatóságok figyelmét. A férfi egy szigeteléseket végző cég tulajdonosa, és cégének a logója megegyezik a terroristának a támadás előtt írt kiáltványán is szereplő, okkultista náci körökben népszerű szimbólummal.

A vállalkozás arról is ismert, hogy egy négyzetméternyi terület szigeteléséért 14,88 új-zélandi dollárt számít fel. A szélsőjobboldali mozgalmakban a 14 és a 88 fontos jelentéssel bír: a 14 David Lane 2007-ben meghalt amerikai nacionalista fajvédő egyik mondatára utal, amely angol eredetiben 14 szó: “biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.


A bíróság a következő meghallgatást április 15-re tűzte ki.

Hétfőn egy 18 éves christchurchi fiút is helyeztek vád alá a videó megosztása miatt. A fiú, akinek a nevét a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, egy képet is feltett a közösségi médiára a mecsetről, ahol a terrortámadás történt, “célpont befogva” címmel.

A megosztásért akár tizennégy év börtönbüntetést is kaphatnak.

Paul Spoonley, a fehér felsőbbrendűséget hirdető új-zélandi mozgalmak egyik szakértője szerint noha a hatóságok szerint a terroristának nem voltak társai, elképzelhető, hogy a lövöldözés előtt kapcsolatba lépett más, hasonló nézeteket valló emberekkel.

A Facebook közlése szerint a március 15-i merényletet, amelyet a terrorista élőben közvetített, kétszáznál kevesebben nézték végig, és az első jelentés a közösségi oldal moderátoraihoz csak 12 perccel a közvetítés vége után érkezett be.

Az internetes óriáscég hangsúlyozta: ezt követően percek alatt eltávolította a videót. Az eltávolítása előtt azonban még 4 ezren megnézték a felvételt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szír őrjöngött a villamoson

  Szír őrjöngött a villamoson

  Múlthét szerdán 15 óra magasságában kaptak riasztást a rendőrök, hogy egy férfi kirúgta a Nyugati térnél a hatos villamos egyik ablakát.

 • Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szerdán újabb, a migrációt támogató tervet fogadott el. Az előterjesztés szerint Brüsszel még több pénzt ad a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több bevándorlót hozzanak be Európába.

 • Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor is hű a húsvéti hagyományokhoz, mindig meglocsolja családjának hölgytagjait. A miniszterelnök húsvét másodnapján korán reggel egy locsolóverset posztolt ki Facebook-oldalán, amint meglocsolja unokáját, Alízt.

 • Öt hónapos babát vertek félholtra

  Öt hónapos babát vertek félholtra

  Mind a négy gyermekét elvették attól az Ötvöskónyiban élő édesanyától, akinek élettársa félholtra verte öt hónapos kisbabájukat, Danikát.