EUR: 326,99 Ft
CHF: 291,03 Ft
2019. május 23., csütörtök
Dezső

Belföld

Újabb késlekedések lassítják a NASA SLS-rakétaprogramját

Újabb késlekedések akadályozzák az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szupernehéz hordozórakétájának, az SLS-nek a kifejlesztését, így az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal a következő Hold-misszióhoz esetleg magánrakétát vesz igénybe – jelentette be szerdán a hivatal igazgatója.

A Boeing cég évek óta dolgozik a NASA számára az SLS (Space Launch System) hordozórakétán, amely a valaha megépített legnagyobb teljesítményű rakéta lesz, hogy ismét embereket juttasson Hold-körüli pályára. Az asztronautákat szállító Orion űrhajót a Lockheed-Martin és európai cégek építik.


Háromévi késlekedés után az EM-1 ember nélküli Hold körüli repülési programot 2019 végéről 2020-ra halasztották.

Az SLS azonban nem tudja tartani az ütemtervet – közölte szerdai szenátusi meghallgatásán Jim Bridenstine, a NASA-igazgatója. “A múlt héten tudtuk meg, hogy nem tudjuk tartani az ütemezést” – mondta.


A NASA most első ízben ismerte be ennyire nyíltan, hogy problémák vannak az SLS-szel, amely a NASA főellenőrének augusztusi közlése szerint eddig több mint 12 milliárd dollárjába került az űrhajózási hivatalnak.

Bridenstine valóságos sokkot váltott ki azzal a bejelentésével, hogy magáncégekre akarja bízni az EM-1 program 2020. júniusi megvalósítását ahelyett, hogy elhalasztaná az SLS elkészültéig.

Az igazgató neveket nem közölt, de az egyik lehetséges jelölt a SpaceX vállalat Falcon Heavy rakétája lehet. Az United Launch Alliance (a Lockheed és a Boeing vegyesvállalata) Delta IV rakétája szintén képes ekkora tömeget célba juttatni.

“Rendkívüli lehetőségek léteznek manapság, célunk elérése érdekében meg tudjuk őket vásárolni” – mondta az igazgató a megdöbbent szenátoroknak.

A NASA a következő hetekben fog dönteni arról, hogy ragaszkodik-e saját rakétájához vagy az első tesztrepüléshez magán hordozórakétát használ – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kósa Lajos: Az ellenzék egy bűnözőt véd

  Kósa Lajos: Az ellenzék egy bűnözőt véd

  Az országgyűlési és Európai parlamenti képviselőjelölteket megillető mentelmi joggal kapcsolatos sorozatos ellenzéki visszaélések megakadályozása érdekében törvénymódosító javaslatot, mondhatni egy „Lex Czeglédyt” nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz korábbi és jelenlegi frakcióvezetője, Kósa Lajos és Kocsis Máté.

 • Végre! Érkezik a meleg és a napsütéses

  Végre! Érkezik a meleg és a napsütéses

  A hétvégén csak helyenként várható eső, jellemzően meleg, napsütéses idő várható 20-25 fokos maximumokkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

 • Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál

  Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál

  Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál amellett, hogy gazdasági növekedésével az Európai Unió élvonalába tartozik – mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri értekezletét követően Párizsban.