EUR: 352,84 Ft
CHF: 334,49 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Extra

Újra támadnak a kiirthatatlan poloskák!

Az utóbbi években minden háztartásban egyre nagyobb problémát okoz a poloskainvázió, ami márciustól veszi kezdetét. A szakértők szerint a klímaváltozás miatt szaporodtak el, ami ellen semmit sem tehetünk, ugyanis kiirthatatlanok. 

Credit line: Profimedia, Depositphotos Inc.

 

A tavasz beköszöntével újra előbújnak a zizegő hangjuk és rettenetes büdös szaguk miatt idegesítő poloskák. Tél  előtt a hideg elől keresnek menedéket, most tavasszal ébredeznek, és sajnos egyre többen vannak. Ajtó- és ablakrésekben bújnak meg a hideg időben. – Naponta találok megint poloskát a szobában. Sok mindennel próbálkoztam már, amit az interneten olvastam, de semmi sem használ. A rovarirtókkal is hiába fújom, csak pár napra megoldás – fakadt ki egyik olvasónk. A rovarok az utóbbi években sajnos szinte minden háztartásban gondot okoznak. Míg korábban március és október között találkozhattunk velük az otthonunkban, idén télen is sokan panaszkodtak arra, hogy ellepték házukat a poloskák. Lapunk felkereste Merkl Ottót, a Magyar Rovartani Társaság alelnökét, aki elmondta, mi az oka a fokozott poloskainváziónak.


Profimedia, Alamy

 

– Alapvetően kétféle poloska árasztotta el hazánkat az elmúlt három-négy évben. Az egyik a zöld színű vándorpoloska, a másik pedig a szürkésbarnás színű ázsiai márványospoloska. A vándorpoloska Afrikából magától jött ide, a márványos viszont Kelet-Ázsiából került be az országba valamilyen növényi anyaggal együtt. A klímaváltozás miatt pedig mindkettő nagyon jól érzi magát nálunk, hiszen hasonlóan mediterrán az éghajlat Magyarországon is, és már a telet is át tudják vészelni itt. Sajnos kiirthatatlanok, mert gyorsan szaporodnak, az egyetlen természetes ellenségük, a szürkés darazsak pedig itthon nem maradnak meg. A szaguk miatt a hazai élővilág sem irtja őket – nyilatkozta a szakértő.

Profimedia

 

Domoszlai Kinga, az Eurokártevőirtás munkatársa elmondta: az elmúlt két évben megduplázódott a forgalmuk a poloskainvázió miatt. – Mivel a poloskáknak nincs semmilyen természetes ellenszerük, egyre többen keresnek meg minket ez ügyben. Nagyon fontos az irtást úgy időzíteni, hogy utána legalább egy-két hétig essen eső, mert az lemossa a vegyszert. A mi segítségünk is maximum egy hónapig jelent megoldást, utána sajnos ugyanúgy megjelennek az otthonunkban.


Mitől büdösek?

A poloska jellegzetes szaga a mirigyek által termelt váladékból származik. – A poloska akkor ontja ezt az anyagot, ha veszélyt érez. Ez nála védekező mechanizmus – magyarázta Merkl Ottó, aki hozzátette: a rovar maximum két hétig él egy háztartásban, utána elpusztul, ami szintén kellemetlen szaggal jár.

Házi praktikák poloska ellen

Nincs jól bevált módszer a rovar ellen, mégis mindenki másra esküszik. Van, aki hajlakkal fújja le őket, más azt tartja a legjobb módszernek, ha egy tál vízbe mosóport rakunk, és azt egy lámpával megvilágítjuk. A rovarirtók szerint azonban a legbiztosabb, ha mindenhova szúnyoghálót szerelünk, és megvizsgáljuk a nyílászárókat.

Nem veszélyes az emberre

– A poloskák szerencsére nem terjesztenek betegségeket. A csípésük azonban igen kellemetlen lehet, és olykor allergiás reakciókat is okozhat. Ha valakin bőrpír, bőrirritáció jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni, hogy hamar elmúljanak a tünetek. A legtöbb poloska egyébként nem veszélyes az emberre, az ágyi poloska azonban kifejezetten csúnya, piros, olykor gennyes csípéseket is ejthet az érzékenyebb bőrűek testén – mondta a Lokálnak Bense Tamás csecsemő- és gyerekgyógyász.

Kapcsolódó Cikkek