EUR: 321,58 Ft
CHF: 282,49 Ft
2019. április 24., szerda
György

Budapest V.kerület

Ünnep könyvekkel

Könyvkereső játékkal nyitotta meg Belváros önkormányzata a Károlyi-kertben tavasztól őszig üzemelő közösségi könyvtárat. A város szívében élők közben már az öt helyszínen zajló Belvárosi Fesztiválra is készülnek.

Szép hagyományt teremtett Belváros önkormányzata, amikor néhány évvel ezelőtt létrehozta közösségi könyvtárát a Károlyi-kertben. Az ingyenesen használható szabadtéri gyűjteménybe felajánlás révén kerülnek a kötetek, és bárki elviheti azokat elolvasni, sőt bárki adhat hozzájuk.


Ez pedig egy előkerült könyv: a Petőfi-szobornál találták meg

– Belvárosban büszkék vagyunk rá, hogy a kerület életében elválaszthatatlanul jelen van a költészet, az irodalom. Utcáink, tereink olyan kiváló költők, írók neveit viselik, mint Arany János, Vörösmarty Mihály, szobra van nálunk Petőfi Sándornak, József Attilának, itt él Vörös István, ezen a helyen íródott a János vitéz, nálunk található a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Ady Emlékmúzeum, a legendás Centrál Kávéház, közösségi könyvtárunk lenyűgöző környezetben várja a látogatókat a Károlyi-kertben – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.

Belvárosi Fesztivál

Az V. kerület hagyományos késő tavaszi ünnepe, a Belvárosi Fesztivál május 25–27. között öt helyszínen zajlik majd: a Szabadság téren, a Vigadó téren, a Zrínyi utcában, az Erzsébet téren és a belvárosi piac területén. Az ingyenes programsorozatban az irodalom mellett gyakorlatilag minden művészeti ág kínál valami érdekességet a fesztiválozóknak.

A könyvtár mindig valamely fontos irodalmi ünnephez igazodva nyílik meg a tavaszi–nyári szezon elején, idén a költészet világnapja alkalmából tárta ki kapuit. Hagyomány az is, hogy a megnyitót valamilyen játékkal kötik egybe. Ebben az évben az önkormányzat részéről a szervezők Belváros több pontján könyveket rejtettek el, és arra kérték a kerületieket, hogy aki megtalálja valamelyiket, küldjön képet róla. Ezek a felvételek aztán megjelentek a polgármester közösségi oldalán.


Alig múlt el a költészet világnapja, a belvárosiak máris készülnek a május 25–27. között zajló Belvárosi Fesztiválra, amelynek színes programjai között ugyancsak szerepet kap az irodalom.

Kapcsolódó Cikkek

 • Muse: Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk

  Muse: Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk

  Ötödször is Budapestre érkezik a világ egyik legjobb koncertzenekarának tartott brit trió, a Muse. Matt Bellamy és társai lemezbemutató turnéjukkal garantáltan elrepítenek minket a mozivászonról már jól ismert Ready Player One világába, ahol az új dalok mellett bizonyára olyan giga világslágerek is felcsendülnek majd, mint a Supermassive Black Hole vagy az Uprising.

 • A tavasz zamata

  A tavasz zamata

  Ahogy kisüt a nap, az ízlelőbimbóink is ébredezni kezdenek.

 • Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

  Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

  Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban érdemes több dologra is odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket – mondta el lapunknak Futó Péter, a Lakás 2019 szakértője.