2019. október 21., hétfő
Orsolya

Budapest V.kerület

Ünnep könyvekkel

Könyvkereső játékkal nyitotta meg Belváros önkormányzata a Károlyi-kertben tavasztól őszig üzemelő közösségi könyvtárat. A város szívében élők közben már az öt helyszínen zajló Belvárosi Fesztiválra is készülnek.

Szép hagyományt teremtett Belváros önkormányzata, amikor néhány évvel ezelőtt létrehozta közösségi könyvtárát a Károlyi-kertben. Az ingyenesen használható szabadtéri gyűjteménybe felajánlás révén kerülnek a kötetek, és bárki elviheti azokat elolvasni, sőt bárki adhat hozzájuk.


Ez pedig egy előkerült könyv: a Petőfi-szobornál találták meg

– Belvárosban büszkék vagyunk rá, hogy a kerület életében elválaszthatatlanul jelen van a költészet, az irodalom. Utcáink, tereink olyan kiváló költők, írók neveit viselik, mint Arany János, Vörösmarty Mihály, szobra van nálunk Petőfi Sándornak, József Attilának, itt él Vörös István, ezen a helyen íródott a János vitéz, nálunk található a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Ady Emlékmúzeum, a legendás Centrál Kávéház, közösségi könyvtárunk lenyűgöző környezetben várja a látogatókat a Károlyi-kertben – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.

Belvárosi Fesztivál

Az V. kerület hagyományos késő tavaszi ünnepe, a Belvárosi Fesztivál május 25–27. között öt helyszínen zajlik majd: a Szabadság téren, a Vigadó téren, a Zrínyi utcában, az Erzsébet téren és a belvárosi piac területén. Az ingyenes programsorozatban az irodalom mellett gyakorlatilag minden művészeti ág kínál valami érdekességet a fesztiválozóknak.

A könyvtár mindig valamely fontos irodalmi ünnephez igazodva nyílik meg a tavaszi–nyári szezon elején, idén a költészet világnapja alkalmából tárta ki kapuit. Hagyomány az is, hogy a megnyitót valamilyen játékkal kötik egybe. Ebben az évben az önkormányzat részéről a szervezők Belváros több pontján könyveket rejtettek el, és arra kérték a kerületieket, hogy aki megtalálja valamelyiket, küldjön képet róla. Ezek a felvételek aztán megjelentek a polgármester közösségi oldalán.


Alig múlt el a költészet világnapja, a belvárosiak máris készülnek a május 25–27. között zajló Belvárosi Fesztiválra, amelynek színes programjai között ugyancsak szerepet kap az irodalom.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éttermi etikett

  Éttermi etikett

  Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt.

 • Szeretjük a Naplás tavat

  Szeretjük a Naplás tavat

  A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

 • A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.