2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Egyéb Kecskemét

Városunkból indulhatnának a diszkontjáratok

Országosan sokakat foglalkoztat, hogy mikorra lesz és milyen funkciókat kaphat Kecskeméten a polgári reptér? Felmerült, hogy a Liszt Ferenc reptér túlterheltsége miatt városunkba teszik majd át a diszkontjáratokat, azonban egyelőre még az üzleti terv és a fejlesztések elkészültét várják.

Az országos sajtóban egyre többet foglalkoznak a Liszt Ferenc reptér túlterheltségével. Felmerült, hogy a teherforgalmat és a fapados légitársaságokat át kellene helyezni egy távolabbi reptérre, a Magyar Nemzet szerint ezzel kapcsolatban Kecskemét, Győr és Debrecen jöhet szóba.


Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a múlt heti közgyűlésen számolt be a Modern Városok Program fejleményeiről. Elmondta, jelenleg katonai, a NATO funkcióihoz kapcsolódó belső fejlesztések és beruházások, átalakítások zajlanak a repülőtéren. Ezek a területfelszabadításhoz és a katonai és polgári célú repülés szétválasztása miatt szükségesek. Ugyanis repülésbiztonsági okokból a polgári célú légi járművek nem üzemelhetnek felfegyverzett katonai légi járművek mellett. A polgári repülőtér megvalósításához vezető út következő állomása az üzleti terv elkészítése, ami a Honvédelmi Minisztérium feladata. Ez várhatóan nyár elejére fejeződik be.

– Ez egy döntés-előkészítő anyag lesz, amellyel később az önkormányzat dolgozhat – hangsúlyozta a polgármester a közgyűlésen. Az üzleti terv alapul szolgál a polgári zónában kiépítendő infrastrukturális elemek, például a személyforgalmi terminál tervezéséhez.


A Modern Városok Program része a kecskeméti repülőtér polgári célúvá fejlesztése, amelynek összköltsége 5,5 milliárd Ft, ebből katonai célokra közel 3,5 milliárd, polgári célokra pedig több mint 2 milliárd Ft jut. A kecskeméti repülőtér fejlesztése költséghatékonyan biztosíthatja a repülőtéren a polgári légi közlekedés, vagyis személy- és áruszállítás megteremtését, amely a Kecskeméten települt vállalatok fejlődését is elősegítheti. A polgári zóna beruházásainak 2020 végére kell elkészülniük, ezt követően kerülhet sor az új repülőtér légügyi hatósági auditálására.

Kapcsolódó Cikkek