EUR: 320,08 Ft
CHF: 279,96 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

Nyugati titkosszolgálatok információi mellett egy külföldi védett tanú vallomása alapján gyanítják a hatóságok, hogy a múlt héten Budapesten elfogott F. Haszan Szíriában lefejezéssel végrehajtott kivégzésekben vett részt – tudta meg a PestiSrácok.hu.

Pénteken vették őrizetbe a 27 éves szíriai állampolgárságú F. Haszant, akit a Terrorelhárító Központ (TEK) feljelentése alapján minősített emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és terrorcselekmény előkészületével gyanúsít a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.


A megalapozott gyanú szerint 2016-ban a szíriai Homsz városában egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, ezért bosszúból az ellenkező férfi húsz családtagját kivégezték. Haszan ezekben a lefejezésekben vehetett részt. Ezenkívül öngyilkos merényletek szervezésében is szerepe volt.

PestiSrácok.hu-nak megszólalt a vádlott ügyvédje, Kelen László, aki szerint az elsősorban belga titkosszolgálati információk mellett egy külföldi védett tanú elmondásából következtetnek Haszan terrorista hátterére. A portál úgy tudja, hogy a tanú a belga ügyészségen tett vallomást, és azonosította Haszant.


Kelen szerint ügyfele mindent tagad. A magyar hatóságok pedig azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam tagjait pontosan felkészítik, hogyan kell cselekedniük abban az esetben, ha elfogják őket.

Közben a TEK közölte: vizsgálják Haszan európai tevékenységét és kapcsolatrendszerét, hiszen a gyanúsított elfogása előtt több európai országban is megfordult. A szír férfi korábbi bűnös tevékenységének feltárása érdekében a magyar terrorelhárítás együttműködik az Europollal, több ország rendvédelmi szervével és titkosszolgálatával. A Magyar Nemzet szerint a TEK azt is vizsgálja, hogy F. Haszánnak köze lehet-e a párizsi és brüsszeli terrormerényletek elkövetőihez, például a Budapesten többször is járt Salah Abdeslamhoz.

Az Európai Parlament tavalyi jelentése szerint 3900 és 4300 fő közötti uniós állampolgár lett IS-harcos 2016-ban, 30 százalékuk pedig vissza is tért Európába.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.