EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Életmód

Viszlát, ragadós menzafőzi!

A csomós, nehézkes, ragadós menzafőzelék már a múlté. Az új generációs főzelékek finomak, egészségesek, és a receptek lényege, hogy az idényzöldségekből a lehető legfinomabb ízeket varázsoljuk ki. A kreativitásnak is bőven adnak teret, hiszen egzotikus és friss fűszerekkel variálva igazi különlegességeket alkothatunk. Rántás helyett sűríthetjük tejszínnel, joghurttal vagy a zöldségek egy részének turmixolt püréjével.

Profimedia, Alamy

 

Céklás-uborkás krumplifőzelék


Hozzávalók: 5 dl víz, ½ kg krumpli, 1 babérlevél, só, bors, ½ kg cékla, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál vörösborecet, 15 dkg csemegeuborka

Elkészítés: A felkockázott krumpli főzővizét sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk egy babérlevelet. Miközben fő, felkockázzuk a sült céklát, ami úgy készül, hogy a céklákat megszórjuk kevés sóval, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, majd egyesével héjastól alufóliába csomagoljuk. 200 fokos sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük. Amikor puha a krumpli, hozzáadjuk a felkockázott céklát. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, és néhány merőkanálnyi főzőlével, majd behabarjuk a főzeléket. Besűrítjük, végül hozzáadjuk az ecetet és a a felkockázott csemegeuborkát.


Salátafőzelék fokhagymásan

Hozzávalók: 1 közepes fej fejes saláta, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 kk. só (ízlés szerint), 2 ek. olaj, 1 ek. cukor (ízlés szerint ), 2 ek. ecet, 7 dl víz, 200 g főzőtejszín

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a salátát, és nagyobb darabokra vágjuk össze. Egy edénybe tegyük bele az olajat és az apróra vágott fokhagymát, kicsit futtassuk meg. Öntsük hozzá a főzőtejszínt, majd fokozatosan öntsük hozzá a hideg vizet, és folyamatosan keverjük. Addig kell adagolni a vizet, amíg felmelegedés után a krémesnél picit hígabb lesz az állaga. Ekkor tegyük bele a sót, a cukrot, adjunk hozzá ízlés szerint ecetet. Ha egyszer felforrt, húzzuk le a tűzhelyről, és tegyük bele a salátát.

Mézes-mustáros csicsókafőzelék

Hozzávalók: 2 ek. mangalicazsír, 1 közepes db vöröshagyma, 4 dl alaplé, 3 db babérlevél, 40 dkg csicsóka, 20 dkg burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál dijoni mustár, 2 dl tejföl, 1 ek. méz, 10 dkg mangalicakolbász, 1 csokor snidling

Elkészítés: A mangalicazsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát. A megpucolt, kockára vágott csicsókát és burgonyát a hagymához adjuk, és felöntjük az alaplével.
Hozzáadjuk a babérlevelet, és megfőzzük a zöldségeket. Ha az zöldségek megfőttek, akkor a felét szűrőkanállal kivesszük, és félretesszük. A babérleveleket kidobjuk. A maradékot botmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a tejfölben elkevert mustárt és a mézet, és összerottyantjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg félretett zöldséget.
Az elkészült főzeléket apróra vágott snidlinggel tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek