2019. április 20., szombat
Tivadar

Életmód

Vita – másképp

Probléma, gond, baj van bőven. Elég egy hirtelen tavaszi fronthatás, és az úgymond klasszikus szerepeinkben ránk nehezedő elvárások vagy akár a súlyosbodó megélhetési problémák folyamatosan olyan helyzetek elé állítanak, amelyek megoldásához nemcsak egy új megközelítési módra, de gondosan megválogatott szavakra is szükség lehet.

Lehetőleg káromkodás és indulatok nélkül.


Erre találták ki és alkalmazzák egyre több helyen, sikerrel, az erőszakmentes kommunikációt (emk), amelynek egyik hazai apostola – Rambala Éva mellett – Garamvölgyi György, aki a baki általános iskola igazgatójaként napról napra tesz azért, hogy a módszer elfogadott és készségszinten alkalmazott legyen. Mind az általános iskolai gyerekek között, mind a szülő-gyermek kapcsolatokban bizonyította, hogy konfliktusokkal terhelt szituációkban is van más lehetőség, mint újabb sérelmek begyűjtése. 

Nem hablaty ez, kérem.


Elmentem Bakra, és a gyakorlatban láttam. Konferencia is volt róla Zalaegerszegen. 

A probléma nem lekicsinylendő. Az ingerültség, a türelmetlenség vagy a düh csak néhány azon érzéseink közül, amelyekkel mindenki szembesül: a vezető és az alkalmazott, a pedagógus és a tanítvány, a férj és a feleség, a szülő és a gyermek. És ha ezek az érzések eluralkodnak rajtunk a vita hevében, akkor mind a saját szükségleteink, mind a társainkéi sérülhetnek, anélkül, hogy egyáltalán észre vennénk. Mondani sem kell, hogy ez gyermekek esetében még szomorúbb következményekkel jár. De ennek nem kell így lennie, mert Garamvölgyi urat és a konferencián előadókat hallgatva rájöttem, arra is van mód, hogy éles szituációkban is a másik utat válasszuk, és akár a szülő-gyermek, akár egyéb, számunkra meghatározó kapcsolatainkat építsük. Ehhez elengedhetetlen egy olyan típusú kommunikáció, amelyben mindenki elmondhatja, amit szeretne, és azt éli meg, hogy ő is számít – éppen ahogy a „szemben álló” fél.

Na, ezért kell Bakra menni, hogy a gyakorlatban lássuk, tapasztaljuk meg, hogy az erőszakmentes kommunikáció módszere az ilyen élethelyzetekre kínál megoldást – és ráadásul már gyermekkortól tanulható. Kulcsfontosságú, hogy ezekben a mindennapi élethelyzetekben mi magunk is felismerjük: több lehetőségünk van. Ugyanis minden konfliktus kettős: ilyenkor vagy eltávolodunk egymástól, vagy kihasználjuk ezt a nagyszerű lehetőséget arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz.

Ezért kell meghallgatnunk – még akkor is, ha a gyermekünkről van szó – a vitapartnerünket. A meghallgatás nem egyenlő az egyetértéssel.

Soha ne azt mondjuk el, mi a baj vele, elég csak annyit, hogy mi hogyan látjuk a szituációt, és hogyan érezzük magunkat az adott helyzetben. Azt is tegyük hozzá, miért fontos nekünk ez a dolog. Végül érdemes elmondanunk, mi az, amit szeretnénk.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

  • Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.