EUR: 324,35 Ft
CHF: 292,00 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb XIII.kerület XIV.kerület XV.kerület

Volt egyszer egy Pecsa

A Petőfi Csarnok működése során közel 15 ezer rendezvénynek adott otthont, a látogatók száma meghaladta a tízmilliót. Az intézmény 30 év működés után, 2015. október 23-án zárt be egy utolsó Csillagfény diszkóval, majd 24–25-én egy monstre zárórendezvénnyel. Most a Zuglói Civil Házban kiállítással emlékeznek a kultikus helyre.

Rengeteg képen ismerheti meg a látogató a Petőfi Csarnok történetét ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Petőfi Csarnok Budapest egyetlen ifjúsági szabadidőközpontja volt, amely 1985 és 2015 között működött a Városligetben. A köznyelvben csak PeCsa néven emlegetett, népszerű könnyűzenei koncerthelyszín évente több száz kulturális rendezvénynek és kiállításnak adott helyet, valamint számos közösségi klubot is működtetett. A Petőfi Csarnokot 2017-ben lebontották, helyén – a tervek szerint – az eredeti épületnél másfélszer nagyobb Új Nemzeti Galéria épül fel.


A nagyszerű zenész, Török Ádám számtalanszor fellépet a Pecsában, a kiállítás megnyitójára is elment ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely 2017-ben kiállítássorozatot indított olyan, már megszűnt zuglói létesítményekről, amelyek jelentős szerepet töltöttek be nemcsak a kerület, hanem az egész főváros, az ország életében. A cél, hogy ezekről az intézményekről minél több dokumentum, fotó, tárgyi emlék fennmaradjon az utókor számára. A Népstadionról 2017-ben összeállított tárlat után most a Petőfi Csarnokról készült kiállítás, amelynek anyagát a PeCsa egykori munkatársai, az intézmény és a zenekarok rajongói, helytörténészek, klubosok, zenészek adták össze.


A Petőfi Csarnokhoz a 930 négyzetmétere belső nagytermen kívül egy 6000 fő befogadására alkalmas, nagyvonalú szabadtéri rész is tartozott (Fotó: Csudai Sándor)

Kapcsolódó Cikkek