2020. május 27., szerda
Hella

Külföld

A Balkánról érkezhet az újabb migránsáradat

Tarthatatlanná kezd válni a helyzet a Balkán-félszigeten, a migrációs nyomás kritikus szintre emelkedett, folyamatosak az illegális bevándorlók és a rendőrök közti összecsapások Görögország északi részén és félő, hogy a migránsok amerikai mintára karavánokban indulnak el Európa belseje felé.

Április elején a görög hatóságok egy Szaloniki melletti, Diavatában lévő migránstáborban könnygázzal oszlatták fel a lázadó migránsok csoportjait, akiknek az volt a céljuk, hogy karavánba csoportosulva átjussanak Észak-Macedóniába, majd onnan Közép-Európán keresztül Németországba menjenek. A rendőrség erőteljes fellépésének köszönhetően végül sikerült megakadályozni a tervüket, a migránsokat pedig – három nap megfeszített küzdelem után – visszavitték a befogadó központba. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) becsélései alapján Görögországban jelenleg 60 ezer migráns tartózkodhat, akiknek nagy többsége még mindig Németországba szeretne eljutni – írja az Origo.


A lap beszámolója szerint emiatt fennáll annak a veszélye, hogy a migránsok valószínűleg karavánba csoportosulva ismét megpróbálnak átszökni Észak-Macedóniába. A befogadó központok, ahol jelenleg el vannak szállásolva nagyon túlterheltek, és nem bírják az újonnan érkezők miatt az egyre nagyobb nyomást. A központok az ország valamennyi részén megtalálhatóak, főleg a török határhoz közel fekvő szigeteken, de a kontinensen is, elsősorban a nagyvárosok mellett. Annak ellenére, hogy 2016-ban Angela Merkel német kancellár az Európai Unió nevében kötött egy megállapodást a Recep Erdogan vezette Törökországgal a migránsok Anatóliában tartásáról, a török határvédelem mégsem működik megfelelően, amit az is jelez, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai alapján csak tavaly 34 ezer illegális bevándorló jött Törökországból Görögországba. Idén pedig nagyjából 5 600-an érkeztek. Az időjárás egyre melegebbé válása miatt arra számít a Frontex és az IOM, hogy még többen jönnek majd. Az ellenőrizetlen migrációnak halálos áldozatai is vannak, 2018-ban 174 fő fulladt bele az Égei-tengerbe, 2019-ben pedig 10.

Mivel a magyar-szerb, illetve a magyar-horvát határra emelt biztonsági kerítés és a görög-észak-macedón határon lévő szögesdrótkerítés miatt a migránsok már nem tudnak észak felé menni, ezért kialakult egy alternatív útvonal Albánián és Montenegrón keresztül Bosznia irányába. A Nyugat-Balkánon legalább 10 ezer migráns tartózkodhat, ebből 4 ezer a bosnyák államban. A Boszniában vesztegelő migránsok Horvátországon keresztül akarnak bejutni az unió területére, de a hatóságok és a nehéz, hegyes terepviszonyok akadályozzák őket ebben. A horvát határőrség egyébként tömegesen küldi vissza az illegálisan érkezőket Boszniába, ez ellen határozottan igyekszik fellépni az erősen bevándorláspárti, Soros György által is finanszírozott Amnesty International. A sorosista szervezet a horvát határőrök ellen is megpróbál nemzetközi lejárató kampányt szervezni, ahogy azt hazánkban már megtette – tudatja az Origo.


A migránsok Görögországból Albánián és Montenegrón keresztül jutnak el Boszniába. 2018-ban az albán határőrség 3 400 migráns tartóztatott fel, ami jelentős emelkedés a 2017-es 750 főhöz képest. Albánia ugyanakkor már problémákkal is küszködik. Mivel Európa egyik legszegényebb országa, maguk az albánok is tömegesen hagyják el hazájukat, és annak ellenére, hogy az országban a második világháború óta nem folyik katonai konfliktus, mégis évente nagyjából 20 ezren kérnek menedékjogot valamely nyugati tagállamba – közli a lap.

Az Origo információi szerint mivel Észak-Macedónia drótkerítést épített a görög határra, ezért nagyon kevés migráns tartózkodik ott, hivatalosan alig 35. Ugyanakkor éppen a határkerítés miatt veszik sokan az útjukat Albánia irányába. Bulgária az április elején, a görög hatóságok és a migránsok között kitört összetűzések után erősítette meg a határvédelmét a görög szakaszon. A bolgárok keményen fellépnek az illegális migrációval szemben, és ennek meg is van az eredménye: míg 2015-ben és 2016-ban 20-20 ezer migráns lépett be az ország területére, addig tavaly már csak 2 500.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek