2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

A magyarok többsége családban szeretne élni

A magyarok többsége családban szeretne élni és legalább két gyereket tervez – mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke hétfőn Budapesten a Családbarát fordulat Európában című konferencián, bemutatva az intézet egyik friss kutatását.

Fűrész Tünde – a KINCS és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett kétnapos tanácskozás nemzeti kezdeményezéseket bemutató részében – elmondta: a megkérdezett 18-45 éves magyarok többsége szerint az ideális gyerekszám több mint kettő, a megkérdezettek maguk is két vagy több gyereket terveznek, több mint felük pedig a következő öt évben szeretne is gyereket vállalni.


Fűrész Tünde kitért a februárban bejelentett hétpontos családvédelmi akciótervre, jelezve, a bejelentés után készült felmérésük szerint a 18-45 évesek 96,6 százaléka, a kisgyereket nevelők 98,6 százaléka egyetért az új intézkedésekkel. Ugyanekkor kérdezték meg az öt évnél fiatalabb gyereket nevelő anyákat, hogy öt éven belül terveznek-e újabb gyereket, és az egygyerekesek 71 százaléka, a kétgyerekesek 36 százaléka, a háromgyerekeseknek pedig a 18 százaléka válaszolt igennel a kérdésre – ismertette az adatokat a KINCS elnöke.

Kijelentette, ezek a válaszok jó kiindulási alapot jelentenek a demográfiai küzdelemben, a kormánynak pedig az a feladata, hogy minden, a gyerekek megszületése előtt álló akadályt elhárítson. A kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy Magyarország családbarát országgá váljon, azóta sokat léptek előre, de tovább kell menni, hiszen a termékenységi arányszám jelenleg 1,49, azaz majdnem egy gyerekkel kevesebb születik a családokba a tervezettnél – jegyezte meg Fűrész Tünde.


Hozzátette, a cél nemcsak az, hogy megszülessenek a gyerekek, hanem az is, hogy minél nagyobb harmóniában nőhessenek fel, ehhez járul hozzá a stabilitást adó, komplex, célzott, ugyanakkor rugalmas magyar családpolitika, amely megadja a választás lehetőségét a családoknak.

Joanna Krupska, a lengyel Nagycsaládosok Szövetsége (Trzy Plus) elnöke előadásában beszámolt arról, hogy Lengyelországban kezdeményezésükre vezették be a nagycsaládosok kártyáját, amely az ország 20 ezer helyszínén kínál különböző engedményeket, lehetőségeket a három vagy több gyermekeket nevelőknek.

Hangsúlyozta, a kártya segít a nagycsaládosok életminőségének és megítélésének javításában, és hasznos eszköze a kedvezőtlen demográfiai folyamatok visszafordításának.

Stéphane Buffetaut, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint a francia Thomas More Intézet irányító testületének tagja arról beszélt, hogy az Európai Unió új családtámogatási programok kidolgozása helyett elsősorban a bevándorlással kívánja kezelni a demográfiai és munkaerőpiaci problémákat.

Mindez azonban nem kedvez a különböző a nemzetállamok természetes fejlődésének – tette hozzá, hangsúlyozva, a magyar kormány családpolitikája ezzel szemben valódi problémákra ad jó válaszokat, például az otthonteremtés és a nagycsaládosok autóvásárlásának segítésével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Budapest változatlanul kedvelt a dél-koreai, illetve ázsiai turisták körében, a szállodák tapasztalata alapján a tragikus dunai hajóbalesetet követő kezdeti megtorpanás után folyamatosan érkeznek a koreai vendégek, bár a hajós városnéző túrákra szóló foglalásaikat nagy számban törlik – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

 • Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump a 2020-as elnökválasztáson újra indul az elnökségért – ezt maga az amerikai elnök jelentette be kedden este a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát.

 • Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk – írta szerdai számában a Népszava.

 • A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  Ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben – közölte a Világgazdasággal az MSD Pharma Hungary Kft.