EUR: 332,08 Ft
CHF: 303,90 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Kecskemét

A RepTárban látható az Ujváry család hagyatéka

Többgenerációs legendás kecskeméti repülős család hagyatékai kerültek a Szolnoki RepTárba. Az Ujváry család hagyatéka a Magyar Katonai Repülés Története elnevezésű állandó kiállítás része lett.

Ujváry László
Fotó: hiros.hu

A 2017-ben elhunyt Ujváry László, a Kecskemétfilm Kft. kiváló rajzfilmrendezőjének eredeti szakmája repülőgép-szerelő volt. Habár 1971-től a filmes pálya felé vette az irányt, a repüléstől azonban nem szakadt el. Szabadidejében makettek készítésével foglalkozott, és gondosan ápolta, őrizte édesapja és nagyapja első és második világháborús relikviáit. Igazából kevesen tudták róla, hogy egy legendás repülős generáció szülötte. A nagypapa első világháborús, édesapja második világháborús pilóta volt. Mindketten készítettek maketteket, ugyanakkor olyan személyes emlékeket is őriztek, amelyek a mai napig nem kerültek nyilvánosságra. Levelek, képeslapok, korabeli újságcikkek, kitüntetések, jelvények, önéletrajz, versek és számos személyes történelmi emlék tartozik a hagyatékba.


A család és az elhunyt filmrendező is azt szerette volna, ha ezek a relikviák méltó helyre kerülnek. Végül a Szolnoki RepTárnak ajánlották fel a gazdag gyűjteményt továbbgondozásra.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.