EUR: 326,98 Ft
CHF: 291,23 Ft
2019. május 23., csütörtök
Dezső

Belföld

Autóban megöl a mobil

Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában. Ezért az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) és az AB Aegon biztosító nagyszabású kampányban hívja fel a figyelmet az életveszélyre.

Országos felmérést készíttetett az egyik legnagyobb biztosítótársaság, mert tapasztalataik alapján Magyarországon vezető baleseti okká vált az autóvezetés közbeni mobiltelefon-használat.


Egy rövid üzenet megírása alatt az autó, sebesség függvényében 40-180 méternyi utat tesz meg kontrollálatlanul (Fotó: Profimedia, Alamy)

– A statisztikai törvény jelenleg nem teszi lehetővé, hogy hivatalos adatot gyűjtsünk a baleseti okok között a mobiltelefon-használatról, ráadásul az elkövetők sem kötik a rendőrök orrára, ha azért okoztak balesetet, mert a készülékeiket nyomkodták, de az biztos, hogy kamerás járőrkocsijaink nagy arányban szűrnek ki ilyen szabálysértőket a közutakon – magyarázta a vezetés közbeni mobilozás ellen indított kampány megnyitóján Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztyályvezetője.

Ugyanakkor az AB Aegon önkéntes alapú felmérése drámai eredményeket mutat: 10 magyar autósból 4 bevallottan vezetés közben is használja mobiltelefonját, ezek közül pedig minden ötödik nemcsak a beszélgetést, de chatüzenetek, közösségimédia-bejegyzések írását is megkockáztatja.


A súlyos problémára az OBB és az AB Aegon videós kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet. Humoros videóikban Janklovics Péter és a Kovács András Péter humoristák mutatják be, hogy a mobiltelefon az ember barátja lehet – de nem az autóban. Ezenfelül egy a mobiltelefonálás veszélyét bemutató VR-kamerás autószimulátorral járják majd az országot, amelyben élete kockáztatása nélkül bárki kipróbálhatja, valójában mennyire nem tud vezetni, ha épp a mobilt nyomkodja.

Janklovics és KAP vicces videói bemutatják, miért veszélyes a mobilozás a volán mögött (Forrás: facebook/Aegon.biztosito)

 

Tudta?

– egy rövid, egymondatos bejegyzés, üzenet megírása a leggyorsabb hüvelykujjú felhasználó számára is 3-5 másodpercet vesz igénybe;

– ez idő alatt egy 50 kilométeres sebességgel haladó autó 42–70 métert, egy autópályán 130-cal robogó kocsi 108–180 métert tesz meg úgy, hogy a kormány mögött ülő semmit sem érzékel a környezetéből.

 

Svédországban nincs mellébeszélés

A svéd rendőrök már azért megbüntethetik az autóst, ha a járműben lévő mobiltelefon bekapcsolt állapotban van. Bár Magyarországon is tilos a mobiltelefont kézben tartva használni vezetés közben, Óberling József ezredestől megtudtuk, a hazai jogi környezet miatt a közlekedésrendészeti hatóságnak a szabálysértési eljárásokban nehézséget okoz, hogy bizonyítsa: a vezető valóban használta a mobilját vezetés közben.

Több a baleset, mint korábban

Tavaly összesen 16 ezer 916 olyan baleset történt országszerte, amelyben valaki meghalt, megsérült – 7,8 százalékkal több, mint öt évvel ezelőtt. A balesetek legfőbb oka még mindig a gyorshajtás (31 százalék), de az elmúlt években tapasztaltnál jelentősen több az elsőbbségadás elmulasztása (4241 baleset, 25 százalék) miatt bekövetkezett személysérüléses közúti közlekedési baleset, és jelentős számban okoz sérüléssel, halállal járó ütközést a követési távolság be nem tartása (1468 baleset, 9 százalék) és a figyelmetlenség (277 baleset, 2 százalék), ezekben az esetekben pedig szintén közrejátszó tényező lehet a kézben tartott mobiltelefon.

 

A kampány videóit itt tekintheti meg:

A kocsiban a telód nem a haverod. Ne vegye át a vezetést! – 1. rész

Csatlakoztattad a töltőre a mobilod indulás előtt? 📱🚗 Mindent megtettél, hogy ne zavarjon? Szuper! 👍 A telefon vezetés közben nem játék. Ha a volán mögött selfie-zel, könnyen címlapra kerülhetsz. Ugye nem akarsz a baleseti hírekben szerepelni? 🤨🚑 Amikor a telefonra figyelsz, vakon vezetsz! Bővebben 👉 https://www.karmegelozes.hu/nemahaverod#TelódKocsibanNemHaverod

Gepostet von Aegon – Ma tegyünk a holnapért am Dienstag, 16. April 2019

A kocsiban a telód nem a haverod. Ne vegye át a vezetést! – 2. rész

Autópályán utazol? Betartod a sebességhatárokat? 🚗 Nagyon jól teszed! 👍 Néha ránézel a közösségi oldalakra? Egy-két videót is elindítasz? 📱 Óriási hibát követsz el! Másodpercenként akár hatvan métert is megteszel az autópályán, és ha a telefonra figyelsz, vakon vezetsz! 😵 Miért a volán mögött néznéd életed utolsó Facebook videóját? Bővebben 👉 https://www.karmegelozes.hu/nemahaverod#TelódKocsibanNemHaverod

Gepostet von Aegon – Ma tegyünk a holnapért am Dienstag, 16. April 2019

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Kósa Lajos: Az ellenzék egy bűnözőt véd

  Kósa Lajos: Az ellenzék egy bűnözőt véd

  Az országgyűlési és Európai parlamenti képviselőjelölteket megillető mentelmi joggal kapcsolatos sorozatos ellenzéki visszaélések megakadályozása érdekében törvénymódosító javaslatot, mondhatni egy „Lex Czeglédyt” nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz korábbi és jelenlegi frakcióvezetője, Kósa Lajos és Kocsis Máté.

 • Végre! Érkezik a meleg és a napsütéses

  Végre! Érkezik a meleg és a napsütéses

  A hétvégén csak helyenként várható eső, jellemzően meleg, napsütéses idő várható 20-25 fokos maximumokkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

 • Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál

  Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál

  Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál amellett, hogy gazdasági növekedésével az Európai Unió élvonalába tartozik – mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri értekezletét követően Párizsban.