EUR: 326,26 Ft
CHF: 288,90 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

Az EU jövőjét veszélyezteti a migrációs válság

Az emberek többsége hisz Európában, de nem támogatja az EU vezetőinek és intézményeinek törekvéseit – ez is kiderül a Project 28 kutatássorozat legújabb, 2019-es vizsgálatának eredményeiből – számol be a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A kutatásban egyértelmű összefüggés mutatkozik a tagországok választópolgárainak unióhoz való viszonya, és a nemzeti kormányok migrációs politikája között. Az európai polgárok nem bíznak a válságkezelés liberális, nemzeti hatásköröket elvonó módjával kapcsolatban. Láthatóan a választópolgárok nem bocsátják meg az uniós elitnek, hogy az ő megkérdezésük nélkül döntött migrációs ügyekben, illetve képtelen volt Európát megvédeni a bevándorlási válságtól, és annak következményeitől. Mindezek eredménye az euroszkeptikus és szuverenista pártok évek óta tartó erősödése, ami várhatóan a májusi európai parlamenti választásokon is folytatódik. Ha azonban az európai elit politikájában nem következik be gyökeres változás, akkor az Európai Unió jövője is veszélybe kerülhet – tudatja a portál.


A bevándorlási válság és annak következtében Nyugat-Európa országaiban drasztikusan romló közbiztonság az elmúlt években megerősítették az európai közvéleményben az unió működésével kapcsolatos negatív érzéseket. Az emberek láthatóan nem hisznek benne, hogy a brüsszeli elit és a nyugati nagyhatalmak meg tudják állítani a tömeges migrációt. A Project 28 felmérése alapján a tagországokban döntő többségben vannak azok a választók (76 százalék), akik Brüsszel kommunikációja ellenére problémának látják az illegális bevándorlást. Nem jobb a közhangulat a biztonsággal kapcsolatban sem: a közvélemény 77 százaléka tartja valamennyire valószínűnek, hogy saját hazájában terrortámadás történhet a jövőben – írja a V4NA.

A hírügynökség beszámolójából az is kiderül, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki az egyes tagországok kormányainak migrációs politikája és a közvélemény uniós intézmények iránti bizalma között is. Ott, ahol a társadalom véleményét és félelmeit figyelembe veszik a kormányzó erők, ott erősebb a szimpátia az unió intézményei iránt. A visegrádi országokban, ahol a kormányok szigorú migrációs politikát képviselnek, jobb az EU megítélése, mint az alapító tagállamokban és más migrációs célországokban. Miközben Brüsszel továbbra is szankciókkal fenyegeti a V4 országokat, a kutatásból kiderül, hogy a tagországok polgárai a közös intézményeknél jobbnak ítélik a közép-kelet-európai országok válságkezelési politikáját. A mainstream európai elit mintha figyelmen kívül hagyná a demokrácia egyik alapvető törvényszerűségét: a politikai intézményekbe vetett bizalom mindenkor a politikai vezetők tevékenységétől és a közvélemény akaratának figyelembe vételétől függ.


A portál információi szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy az európai elit a közhangulat ellenére a nemzeti hatáskörök elvonása és a föderatív Európa mellett kampányol. Teszi ezt úgy, hogy a Projekt 28 felmérése megerősíti: a tagállamok közvéleményének többsége (55 százaléka) nem hiszi, hogy Brüsszelben ma az ő érdekeit képviselik és az állampolgárok 53 százalékának az a véleménye, hogy a tagállamoknak kellene több hatalmának lennie az EU fölött. A migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta már négy év telt el, a közvélemény véleménye azonban az idő múlása ellenére sem változik, több mint kétharmaduk (Nyugat-Európában 71, a V4 országaiban 67 százalék) gondolja gyengének az EU bevándorlással kapcsolatos tevékenységét. Figyelemre méltó jelenség, hogy azokban a tagországokban rosszabb az EU migrációval kapcsolatos tevékenységének megítélése, ahol a kormányok a kvóták szerinti elosztást, a többségi döntéshozatalt, a nemzeti hatáskörök és a szuverenitás csorbítását támogatják. A 2015 óta megtartott parlamenti választások eredményeiből pontosan kiolvasható, hogy miért elhibázott az európai establishmentnek a választói akarat negligálását folytató politikája. Miközben Brüsszel egyre erőszakosabban próbálja akaratát a nemzeti kormányokra ráerőltetni, a közvélemény egyre határozottabban áll ellen törekvéseinek. Sorra buknak Európa föderációjára, a tagállamok hatásköreinek elvonására törekvő pártok, és erősödnek a szuverenista erők.

A migrációs válságra adott elhibázott válasz kudarca a Project28 kutatásainak tanúsága szerint évről évre egyre nyilvánvalóbb. Azzal pedig, hogy Brüsszel változtatás helyett ragaszkodik egy 2015-ös rossz döntéshez, nem csak saját hatalmát erodálja, hanem az EU jövőjét is. A legfontosabb kérdés ezért az, hogy ha az európai parlamenti választások után sem következik be változás az európai elit politikájában, akkor a közvélemény-kutatásokban és választási eredményekben megmutatkozó európai közhangulat mellett fenntartható-e az Európai Unió jelenlegi formájában, vagy elindul a szétesés, a kilépési szándékok erősödésének útján – számol be a V4NA nemzetközi hírügynökség.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek