EUR: 326,99 Ft
CHF: 291,13 Ft
2019. május 23., csütörtök
Dezső

Külföld

Beomlott egy bánya, több tucatnyian rekedtek a romok alatt

Legalább ötvennégy embert temetett maga alá egy jádekőbányában történt földcsuszamlás az észak-mianmari Kacsin államban, a mentőalakulatok eddig három holttestet emeltek ki – közölték kedden a mentésben részt vevő hatóságok.

Tin Szoj, Kacsin tartományi képviselője a Reuters hírügynökségnek adott telefonos nyilatkozatában azt mondta, a hétfő este bekövetkezett földcsuszamlás több munkagépet is maga alá temetett. A politikus úgy vélte, hogy kevés az esélye annak, hogy túlélőkre bukkanjanak.


A mianmari tájékoztatási minisztérium Facebookon megerősítette az 54 bányász eltűnésének hírét, a két bányavállalat viszont egyelőre nem reagált az újságírók megkeresésére.

A helyi tűzoltóparancsnok azt mondta, a mentési munkálatok kedd hajnalban megkezdődtek, és jelenleg is tartanak.

A Kínával határos Kacsin államban fekvő Hpakant város közelében sok jádekőbánya található, itt bányásszák ugyanis a világ egyik legjobb minőségű jádekövét. A jáde évente több millió dolláros bevételt jelent, de ez a pénz magánszemélyekhez vagy a hadsereg egykori vezetőihez köthető társaságokhoz vándorol. Az értékes kövek tetemes mennyiségét Kínába csempészik.

A környéken – a nem megfelelő biztonsági intézkedések miatt – sokszor történik hasonló szerencsétlenség.

A Global Witness nevű környezetvédelmi csoport 2014-ben a jádekő-kitermeléséből származó nyereséget mintegy 31 milliárd dollárra becsülte.

Kapcsolódó Cikkek