2019. június 20., csütörtök
Rafael

Külföld

Brexit: Újabb rugalmas hosszabbítást kaphatnak a britek

Donald Tusk, az EU tagállamok állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság kapjon újabb rugalmas halasztást a kilépés határidejére – jelentette péntek hajnalban a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató európai szerkesztője.

Katya Adler egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú uniós forrásra hivatkozva a Twitteren azt írta, hogy a rugalmas halasztás, angol műszóval flextension, hosszabb időszakra vonatkozna, de az Egyesült Királyság bármikor megszakíthatja, és kiléphet, ha sikerült elfogadni a kiválási megállapodást a londoni parlamentben.


A BBC tudósítója arról számolt be, hogy Tusk több órás megbeszéléseket folytatott a jövő heti, rendkívüli Brexit-csúcs előkészítéséhez, és a hosszabb, de rugalmasabb hosszabbítás célja nem más, mint elejét venni annak, hogy az állam- és kormányfőknek egy-két hetente azzal kelljen foglalkozniuk, hogy London újabb és újabb rövid halasztást kér.

Adler emlékeztet, egyáltalán nem biztos, hogy az Európai Tanács el is fogadja a javaslatot.


A londoni kormány 2017. március 29-én jelentette be hivatalosan kilépési szándékát Brüsszelben, miután az előző év nyarán tartott népszavazáson a szavazók szűk többsége az uniós tagság megszüntetésére szavazott. A vonatkozó uniós jog értelmében ezt követően két év állt rendelkezésre a kilépési tárgyalásokra, és a kétéves időszak elteltével a kilépni szándékozó ország tagsága automatikusan megszűnik.

A megállapodás nélküli kiválás azonban súlyos károkat okozna, mindenekelőtt az Egyesült Királyságban, de az Európai Unióban is, ezért a jog által biztosított lehetőséggel élve London a határidő lejárta előtt halasztást kért, melyet az Európai Tanács egyelőre április 12-ig hagyott jóvá. Ha sikerült volna elfogadni március végéig a kilépési egyezményt, akkor Londonnak május 22-ig lett volna ideje előkészíteni a tényleges kilépést, és tagsága akkor szűnt volna meg. Ez a dátum azért vízválasztó, mert máskülönben az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az európai parlamenti választásokat, amiről április 12-ig kell bejelentést tenniük a tagállamoknak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Novák Katalin: A magyarok és a németek szövetségesek

    Novák Katalin: A magyarok és a németek szövetségesek

    A magyarok és a németek között szövetség köttetett harminc évvel ezelőtt a határnyitáskor és a berlini fal leomlásakor – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület (Jugendwerk) új irodájának megnyitóján.

  • Visszatért a farkas Hollandiába

    Visszatért a farkas Hollandiába

    Visszatért a farkas Hollandiába két évszázaddal az után, hogy a vadászat miatt kihalt a faj a térségben – közölték csütörtökön holland illetékesek.