EUR: 326,99 Ft
CHF: 291,03 Ft
2019. május 23., csütörtök
Dezső

Program

Carmen Maura-retrospektív az Urániában

A spanyol film nagyasszonya előtt tisztelgünk április 24. és május 22. között az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. Carmen Maura a spanyol film nagyasszonya. Több Goya-díjjal rendelkezik, mint bármely más spanyol színésznő, 2018. december 15-én pedig Sevillában átvehette az Európai Filmakadémia életműdíját, amelyet az elmúlt tíz évben mindössze négyszer ítéltek oda színésznek: Judi Dench, Bruno Ganz és Catherine Deneuve után legutóbb Charlotte Ramplingnek.

Maura kitüntetése hatalmas elismerés a spanyol filmművészet egészének, hiszen honfitársai közül egyedül Carlos Saura részesült ugyanebben az elismerésben (2004-ben). Nevét Pedro Almodóvarral forgatott hét filmje óta világszerte ismerik a filmrajongók, pályafutása során több mint ötven mozgóképben szerepelt.


Almodóvaron túl (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, A vágy törvénye, Volver…) olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Carlos Saura (Jaj, Carmela!), Alex de la Iglesia (A közösség, Bűbáj és kéjelgés), Fernando Trueba (Ártatlan kicsapongások, 1985), Mario Camus (Shadows in a conflict, 1993) vagy Agustí Villaronga (Levél Evitához, 2012). A spanyol művészek alkotásain túl feltűnt a francia André Techiné, Etienne Chatiliez, Philippe Le Guay, az amerikai Francis Ford Coppola és az argentín Alejandro Agresti filmjeiben is.

2019 tavaszán az Uránia Nemzeti Filmszínház a spanyol nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel közös szervezésben ötalkalmas retrospektív vetítéssorozatot szervez Carmen Maura filmjeiből, bemutatva a színésznő pályájának sokszínűségét és ezzel tisztelegve a művészete előtt.
A részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház weboldalán olvasható.

Kapcsolódó Cikkek