EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Külföld

Döbbenetes! Ilyen különleges szőlő kerül forgalomba Japánban

Héjukon üzeneteket és képeket viselő szőlő kerül forgalomba ősztől Japánban.

A technikát Jamanasi prefektúra központi részén, az ország legjelentősebb szőlőtermelő vidékén fejlesztették ki, hogy így népszerűsítsék a gyümölcsöt.


Az átlátszó, például szívet formázó matricák blokkolják a napfényt és világos lenyomatot hagynak a szőlőszemen, ha még az érés, így a szín elnyerése előtt helyezik a gyümölcsre – közölte a gyümölcsökkel kísérletező központ, a Fruit Tree Experiment Station.

Az eljáráshoz különösen alkalmas faj Sunny Dolce, amelynek élénkvörös színén remekül láthatók a minták.

A szőlő minőségét és cukortartalmát nem befolyásolják a matricák – emelte ki a kutatóközpont.

Az eddig készített mintákon látható Japán legmagasabb hegyének, a Fudzsinak a jelképe, a hosszú életet vagy ünnepet jelentő kínai jel, és a közelgő olimpiai játékokra utalva a TOKYO 2020 felirat, mindegyik betűje és száma egy-egy szőlőszemen megjelenítve.

Jamanasi kormányzósága szerint az üzenetet hordozó szőlőt elsősorban ajándékként fogják értékesíteni éttermekben vagy cukrászdákban szemenként, nem pedig fürtönként.

A különleges szőlőket várhatóan szeptembertől árusítják.

“Rengeteg kutatás lezajlott már, melyek célja a szőlőfajták minőségének növelése vagy új fajták kifejlesztése volt, de én egy más nézőpontból megújult szőlőt akartam létrehozni” – mondta Szatojosi Juki, a technikát kidolgozó szakember. Hozzátette: reméli, hogy az új termékkel tovább növekednek a Jamanasiban termő szőlő eladási mutatói és márkaereje.

Kapcsolódó Cikkek