EUR: 323,33 Ft
CHF: 291,40 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb IV.kerület

Dübörög a Hajrá, Újpest! program

A Hajrá, Újpest! városfejlesztési program 2013 óta számottevő támogatást biztosít a társasházak felújítási terveinek megvalósításához. Idén sincs ez másképp, azaz az önkormányzat várja a társasházak és a lakásszövetkezetek felújítási pályázatait. A nyertes tenderek munkálatai már ősszel megkezdődhetnek.

Újpesten nagyon sok olyan panel-, tégla- és csúsztatottzsalu-technológiával épített társasház van, amely az 50-es évektől kezdve épült. Mint azt dr. Molnár Szabolcs gazdasági ügyekért felelős alpolgármester az ujpest.hu-n elmondta, ezek felújítására az önkormányzat rendeletet alkotott: egy társasház felújításának anyagi forrását az önerő mellett valamilyen megtakarításhoz kapcsolódó pénzintézeti vagy más típusú pályázati hitelnek kell kitennie, amelynek törlesztőrészletéhez, legyen az tőke- vagy kamattörlesztés, az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújt.
Ezt mindig is a pénzpiaci viszonyokhoz igazították, korábban a támogatás a hitel törlesztőrészletének maximum 40 százaléka lehetett, amit most 60 százalékra emeltek.
Kiderült, hogy a programnak köszönhetően az elmúlt években több mint negyven társasház újult meg pályázati segítséggel, az ezekben lévő lakások értéke átlagosan 900 ezer forinttal lett magasabb.
Mint azt az alpolgármester közölte, a jövőben a társasházakkal egyeztetve határozzák meg a pályázat beküldésének határidejét, hiszen május 31-ig a legtöbb társasházban tartanak közgyűlést az előző évi mérlegbeszámoló és az idei tervek elfogadása miatt. Amennyiben egy beérkezett pályázat megfelelően előkészített, a kérdéses társasház felújítása akár már ősszel elindulhat.

Kapcsolódó Cikkek