EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Belföld

Egri csillagok az Arénában

Május 26-án mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában a Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye alapján készült musicalt. A történet a magyar történelem egyik sikersztoriját, a törökök felett aratott győzelmünket dolgozza fel.

A regényből készült musicalt már 22 éve játsszák, most Magyarország legnagyobb koncerthelyszínén állítják színpadra.


– Ha egy darab nem reflektál a világra, az nem jó darab, ezt viszont nem kellett aktualizálni. Az emberi értékek és viszonyok nem változnak, tehát csak az értelmezhetőség miatt változtattunk. De az, hogy a törökök jönnek, a magyarok küzdenek ellenük, és három részre szakad az ország, természetesen nem változik. Lantos néven Tinódi Lantos Sebestyén is bekerült a darabba, ő lesz az események narrátora, így a fiatalabbak számára is érthetővé válik a történet – mondta a Lokálnak Várkonyi Mátyás, a darab zeneszerzője, aki szerint a jó történet minden korban örök érvényű, ezért nem kell aktuálpolitikai üzenetet keresni az egri vár történetében.

– Amikor megírtuk, nem volt napirenden ilyen kérdés, azonban amennyiben a történelem ismétli önmagát, akkor lehet ezt mondani. De egy olyan darab, amely nem tud túllépni a saját korán, az kevés, gyenge. Szerzőként nem szabad leragadni annál a kornál, amelyben élünk – magyarázta a zeneszerző, hozzátéve, hogy nem szabad elmenni a technika fejlődése mellett.


– Belehelyezzük magunkat a világ folyásába, ami nagyon fontos, ez a fennmaradás kulcsa. Amikor kitaláltam, hogy musicalt írok ebből a regényből, az volt a célom, hogy sikertörténetet találjunk a magyar történelemben, olyat, amely büszkeségre ad okot. Történelmi tény, hogy ez a győzelem fékezni tudta a törökök térhódítását, hiszen így nem jutottak el Bécsig. Minden nemzetnek szüksége van sikerélményekre, de azokat reálisan kell szemlélni és használni – mondta Várkonyi, aki egyetért azzal a nézettel, hogy a regény egyik fontos üzenete a magyarságtudat rugalmas megőrzése, megújhodásra való képessége. Így élhetünk harmóniában a világgal, így létezhetünk egyenrangú félként nehéz történelmi helyzetekben is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat Arne Goberttől, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől szombat este a Pesti Vigadóban.

 • Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

 • Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a fővárosi XII. kerületben található Svábhegyi Bölcsőde, a több mint félmilliárd forintos fejlesztés keretében két új épületszárnnyal bővült az intézmény épülete, valamint annak környezetét is rendbe tették.