EUR: 326,52 Ft
CHF: 289,74 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb Szolnok

Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

Bár családi körben még sokan locsolkodnak, sonkát főznek, és a lakást is feldíszítik, olyat talán már csak falun lehet látni, hogy a bandába verődött fiatal fiúk népviseletbe öltöznek, és házról házra járnak, hogy elszavaljanak egy-egy húsvéti verset, és a lányok nyakába öntsenek egy nagy vödör jeges vizet. Manapság már egyre kevésbé divat követni ezt a hagyományt, illetve ha valaki megy is locsolkodni, nem öltözik be, és jó esetben nem egy vödör vízzel, hanem kölnivel érkezik.


A hímes tojás helyett is inkább zsebpénzt kapnak a fiúk, akiknek az ingén már biztosan nem látunk virágot, amelyet annak idején akkor tűzött egy lány a locsolkodó ingére, ha tetszett neki az illető. Ma már a lányok sem „hervadnak el”, ha nem öntik őket nyakon, és talán már senki nem emlékszik arra, hogy az a legkívánatosabb feleségjelölt, aki a leginkább bőrig ázott. A locsolóversek szintén átalakultak; ma már nem menő, ha valaki a „Zöld erdőben…”-t kezdi el szavalni. De mi lehet az oka a húsvéti szokások elhagyásának?

A sonka viszont elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek
Fotó: Wikipedia

Az egyik biztosan az, hogy egyre többen kapnak az alkalmon, és elutaznak a hosszú hétvégére, hogy kikapcsolódjanak. Ma már nem otthon ülve várják a lányok és az asszonyok a locsolkodókat, hanem fogják a párjukat, illetve a családjukat, és elmennek egy wellness-szállodába pihenni vagy a természetbe kirándulni. A másik oka talán az lehet, hogy a XXI. századi városi lét egy kicsit sem hasonlít a falusi életre. Sokan még a szomszédaikat sem ismerik, így nem szívesen nyitnak ajtót olyanoknak, akik nem jelentették be előre az érkezésüket. Az is közrejátszhat, hogy sok családban nem látják szívesen a gyakran spiccesen, büdös kölnivel érkező fiúkat, akiket nem is biztos, hogy ismernek.


Ma már nem divatos kézzel festett hímes tojást adni a locsolkodásért cserébe, sokkal elterjedtebb az ajándék vagy a pénz – pénzt pedig egyre kevésbé akarunk adni, főleg ha nem a családtagjainkról van szó. Mindezek ellenére vannak, akik a mai napig követik a tradíciókat, és mi is arra buzdítjuk férfi olvasóinkat, hogy ha nem is egy vödör vízzel, de egy finom parfümmel látogassák meg lányismerőseiket, és tartsák életben ezt a vidám magyar hagyományt!

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.