2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

Eleresztett lóerők, duruzsoló hengerek: itt a tavasz, visszatérnek a motorosok!

Nincs mese, itt a jó idő! Vége a télnek, hiszen túl vagyunk a naptári és a meteorológia tavasz kezdetén is, ám ami a legfontosabb, mindez a nappali és éjszakai hőmérsékleten is érezhető. Igaz, a naptári nyárelő nem sokat jelent, hiszen volt már arra példa, hogy március 15-én hatalmas pelyhekben hullott a hó. Ám ez már csak történelem, hiszem az utóbbi hetekben messze elkerülte a hőmérő higanyszála a mínuszokat. Ez nemcsak a napsütés és a meleg szerelmeseinek jó hír, hanem azoknak is, akik nap mint nap két keréken falják a kilométereket. Igen, ők a motorosok. Következő cikkünk abban szeretne segítséget nyújtani, hogy mire figyeljenek a szezon kezdetekor, amikor felébresztik szeretett vasukat a téli álomból, és az idei év első kilométereire készülnek.

Minden év elején aktuális ez a téma, hiszen egy hosszabb leállás után nemcsak a motor szorul némi karbantartásra, ellenőrzésre, hanem vezetőjének is újra vissza kell rázódnia a forgalomba, felébreszteni azokat a reflexszerűen működő mozdulatokat, amelyek akár egy komolyabb balesethelyzet kivédésében is komoly szerepet játszhatnak.


Persze a szezon kezdetén nemcsak a motorosoknak, hanem az autósoknak, továbbá a forgalomban részt vevő többi szereplőnek  is fokozottabb figyelemmel kell közlekednie, hiszen az elmúlt hónapokban nem vagy csak ritkán lehetett találkozni olyan fanatikusokkal, akik még a kemény mínuszokban is két keréken indultak útnak. Az első kör előtt helyre kell tennünk a fejünkben a dolgokat, de leginkább magunkat. Nem szabad elfelejteni: hónapok óta nem motoroztunk!

Kezdjük a szezont egy alapos átvizsgálással /Illusztráció – Profimedia

Annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben egyre erősebben simogatja bőrünket a nap sugara, a gumik és az aszfalt is igen hideg, ebből kifolyólag pedig a tapadás sem olyan, mint amihez az előző szezon végén hozzászoktunk.


Bőven lesz még alkalmunk ráadni a gázt. Az autósok egyenesen elfelejtették, hogy léteznek a világon kétkerekűek is, ezért gyakran megijednek a hangtól, a hirtelen felbukkanó, gyorsan közeledő motoroktól. Nem ellenségek ők, csupán figyelmetlenek, így nem haragudni, hanem még jobban kell ügyelni rájuk, mint bármikor. Öltözzünk fel jól, és lehetőleg ne tervezzünk föld körüli utat elsőre. A legjobb ha először kényelmesen, nem  teljes gázzal megyünk, inkább komótosabb tempóban gurulunk bele az új szezonba. Ha pedig mód van rá, ezt a visszaszokós időszakot egyedül, és ne utassal a hátunk mögött tegyük. Ilyenkor nem hátrány, ha egy vezetéstechnikai tréningen is részt veszünk, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy a berozsdásodott motorosizmok és -reflexek újra olajozottan működjenek.

Ápoljuk és védjük motorunkat, gondoskodjunk járgányunk állapotáról kívül és belül /Fotó: Illusztráció - Profimedia

Ápoljuk és védjük motorunkat, gondoskodjunk járgányunk állapotáról kívül és belül /Fotó: Illusztráció – Profimedia

A fenti sorokat olvasva biztosan sokan a térdükre csapnak mondván, „hát én ezt egyszer már végigcsináltam, nincs rá szükségem!”. Ez nem igaz! Akár a sokadik ilyen tréning alkalmával is tanulhatunk olyan dolgokat, melyek a közlekedés során akár életet menthetnek. Ebben az esetben többszörösen igaz a mondás, hogy „a jó pap is holtig tanul”.

 • Kezdjük a szezont egy alapos átvizsgálással
 • Teszteljük a fékeket, és ellenőrizzük a világítást, a gumik állapotát és a kormányt
 • Védjük a testünket! Fontos a megfelelő védőfelszerelés
 • Hozzuk vissza a gyakorlatot, akár vezetéstechnikai tréninggel
 • Ápoljuk és védjük motorunkat, gondoskodjunk járgányunk állapotáról kívül és belül
 • Közlekedjünk az időjárásnak és az útviszonyoknak megfelelően
 • Figyeljünk az autósokra

Sokak számára a szezon kezdete olyan, mint egy tavaszi ünnep. A vérbeli motorosok alig várják, hogy végre elő tudják venni gépüket, és a városban kihasználják az előnyeit. Az első kilométereknél a legtöbben átadják magukat a mámoros érzésnek, amit a motor nyújt. Mindeközben azért legyünk észnél, a fent említett tippeket követve ügyeljünk a biztonságra, azok is, akik már rutinosak. Éppen úgy, ahogy minden más jármű vezetésénél, forgalomban való  közlekedésénél, ebben is a koncentráció a legfontosabb. Ne csak magunkra, másokra is figyeljünk, és ami talán a leglényegesebb, ne vállaljuk túl vagy hajszoljuk bele magunkat bizonytalan közlekedési szituációkba.

Mindezek után nincs más hátra, mint hogy a Lokál balesetmentes közlekedést, széles utat és fantasztikus élményeket kívánjon a két keréken gurulóknak!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.