EUR: 326,80 Ft
CHF: 290,19 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Életmód

Elképesztő fotók: Így teltek az ünnepek

Annak ellenére, hogy ma már a legtöbb húsvéti népszokás “kihalt”, néhány helyen még azért őrzik a hagyományokat ha csak a turistacsalogatás miatt is.

Régen az ünnep elengedhetetlen velejárója volt a határkerülés, a tűz-, étel-, és víz szentelés, a passiójátékok, a zöld ág ajándékozása, a locsolkodás, a tojásfestés és a tojáskeresés az udvaron.


A fiúk kalapjukat bokrétával díszítve, csoportba verődve felkeresték a lányos házakat, hogy megöntözték a leányokat. Mint a legtöbb húsvéti versben is hallható volt, hogy el ne hervadjanak, egészségesek és szépek legyenek egész évben. Természetesen akkor még vízzel öntöztek, sokszor egyenesen vödörből, amiért cserébe hímes tojást kaptak a legények a lányoktól.

Piros tojásokat festettek, régebben még az otthoni természetes anyagokat felhasználva, mint a vöröshagyma, vagy a dió zöld héjának a levével. Következő fotós összeállításunkban a Fortepanról szemezgettünk fényképeket a régi idők húsvétjáról.


Kapcsolódó Cikkek

 • Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére

  Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére

  Meg sem nyílt a budapesti Gourmet Fesztivál, de máris komoly magyar sikert könyvelhetünk el. A csütörtökön kezdődő eseményen külföldi sztárséfek között annak a magyar étteremnek a séfje “lép fel”, azaz főz a Millenáris nagyszínpadán, amelyik csak néhány hónapja nyílt meg.

 • Jezsó Ákos: Vörös Mágus

  Jezsó Ákos: Vörös Mágus

  E regény főhőse, Wolf Messing Hitler és Sztálin, majd Hruscsov udvari látnoka volt. A Vörös Mágus valóban élt. Az egykori Szovjetunióban rubel milliókat költöttek a paranormális jelenségek kutatására, de ilyen irányú munkát a náci Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban is folytattak.

 • Egészséges, tiszta otthon

  Egészséges, tiszta otthon

  Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a vegyszeres tisztítószerekkel való takarítás károsabb lehet, mint a dohányzás. Nem csak a tüdőkapacitást csökkenti, de akár a tüdő korai elöregedését is okozhatja, főleg a nőknél – állapította meg egy több, mint 20 éven át tartó norvég kutatás.