2019. április 20., szombat
Tivadar

Belföld

Érvénytelenek lehetnek a devizahitel-szerződések

Devizahiteles perek százait eredményezheti a Kúria mellett működő, bírákból álló konzultációs testület 140 peranyag áttekintése után hozott döntése, amely szerint érvénytelenek lehetnek a hitelszerződések, amelyeknél nem teljeskörűen tájékoztatták az ügyfeleket arról, hogy kinek kell vállalnia az árfolyamkockázatot – közölte a Magyar Nemzet.

A konzervatív napilap cikke szerint a Kúria mellett működő, devizahiteles érvénytelenségi perekkel foglalkozó konzultációs testület jó ideje vizsgálja a devizahitelezés egyes jogi részleteit, most az egyik legfontosabb függőben maradt kérdést, az árfolyamkockázat ügyét elemezte.


A bírói fórum tagjai 140 ilyen per anyagának átvizsgálása után úgy ítélték meg, hogy tisztességtelen, ha az árfolyamkockázat viseléséről szóló tájékoztatás elmaradt, vagy nem volt megfelelő.

A jogi szakmai testület azt is részletezte, hogy a bank tájékoztatása akkor minősül „nem megfelelőnek”, ha a szövegben nincs egyértelműen rögzítve, így a szerződés egyes rendelkezéseiből csak kikövetkeztetni lehet, hogy kinek kell viselnie az árfolyamkockázatot. Ráadásul azt is leszögezték, hogy az árfolyamkockázat felelősségének kérdése olyan fontos eleme az ilyen hitelszerződéseknek, hogy ha ez a feltétel tisztességtelen, akkor az egész szerződés érvénytelennek minősül, és az adós nem kötelezhető az árfolyamkockázat viselésére.


Ugyanakkor a grémium megállapításait nem követheti egy a Kúria által kiadott állásfoglalás az árfolyamkockázati rész megítéléséhez, a bíróságoknak minden egyes szerződés esetében egyenként kell vizsgálniuk, hogy az adott dokumentumban tisztességtelen-e a megfogalmazás – szögezte le cikkében a Magyar Nemzet.

A Kúria mellett működő bírói csoport ugyanakkor még nem fejezte be a téma elemzését. Most éppen azt vizsgálják, hogy azokban az esetekben, amelyekben érvénytelennek minősül az árfolyamkockázatról szóló kikötés, milyen jogkövetkezmények terhelik a hitelkibocsátó pénzintézetet, és milyen elvek szerint történhet a felek közötti elszámolás.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek