EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

Érvénytelenek lehetnek a devizahitel-szerződések

Devizahiteles perek százait eredményezheti a Kúria mellett működő, bírákból álló konzultációs testület 140 peranyag áttekintése után hozott döntése, amely szerint érvénytelenek lehetnek a hitelszerződések, amelyeknél nem teljeskörűen tájékoztatták az ügyfeleket arról, hogy kinek kell vállalnia az árfolyamkockázatot – közölte a Magyar Nemzet.

A konzervatív napilap cikke szerint a Kúria mellett működő, devizahiteles érvénytelenségi perekkel foglalkozó konzultációs testület jó ideje vizsgálja a devizahitelezés egyes jogi részleteit, most az egyik legfontosabb függőben maradt kérdést, az árfolyamkockázat ügyét elemezte.


A bírói fórum tagjai 140 ilyen per anyagának átvizsgálása után úgy ítélték meg, hogy tisztességtelen, ha az árfolyamkockázat viseléséről szóló tájékoztatás elmaradt, vagy nem volt megfelelő.

A jogi szakmai testület azt is részletezte, hogy a bank tájékoztatása akkor minősül „nem megfelelőnek”, ha a szövegben nincs egyértelműen rögzítve, így a szerződés egyes rendelkezéseiből csak kikövetkeztetni lehet, hogy kinek kell viselnie az árfolyamkockázatot. Ráadásul azt is leszögezték, hogy az árfolyamkockázat felelősségének kérdése olyan fontos eleme az ilyen hitelszerződéseknek, hogy ha ez a feltétel tisztességtelen, akkor az egész szerződés érvénytelennek minősül, és az adós nem kötelezhető az árfolyamkockázat viselésére.


Ugyanakkor a grémium megállapításait nem követheti egy a Kúria által kiadott állásfoglalás az árfolyamkockázati rész megítéléséhez, a bíróságoknak minden egyes szerződés esetében egyenként kell vizsgálniuk, hogy az adott dokumentumban tisztességtelen-e a megfogalmazás – szögezte le cikkében a Magyar Nemzet.

A Kúria mellett működő bírói csoport ugyanakkor még nem fejezte be a téma elemzését. Most éppen azt vizsgálják, hogy azokban az esetekben, amelyekben érvénytelennek minősül az árfolyamkockázatról szóló kikötés, milyen jogkövetkezmények terhelik a hitelkibocsátó pénzintézetet, és milyen elvek szerint történhet a felek közötti elszámolás.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.