2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Sport

Fucsovics ellen már a teniszvilág csillagai is alaposan felkészülnek

Lassan, de egyre biztosabban megvalósulnak Fucsovics Márton álmai. A nyíregyházi teniszező magabiztosan áll a világranglista 30. helye környékén, de magasabbra akar törni, Grand Slam-győzelem és a top 10-be kerülés még hátra van a Mol-csapat oszlopos tagjának.

Jól indította az évet Marci a szófiai ATP-fináléval, majd Dubajban csak a későbbi győztes, Roger Federer állította meg a negyeddöntőben. Igaz, már tavaly is megismerte nevét a teniszvilág, miután a legjobbak ellen sem vallott szégyent.


Fucsovics Márton (b) és a svájci Roger Federer
MTI/EPA/Ali Haider

– Mindig arról álmodoztam, hogy a legnagyobbakkal léphessek pályára, hogy együtt készüljünk, és a zsúfolt lelátók előtt lejátszott meccsek után pacsizzunk, és persze, arról is, hogy legyőzzem őket – nyilatkozta a MOL-csapatnak adott interjújában Fucsovics. – Most mindez valósággá vált, Federer, Djokovics vagy éppen Nadal ellen játszhatok, ráadásul elmondhatom, hogy kifejezetten jó, csaknem baráti a viszonyom néhányukkal. S nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy amikor ellenfélként szembe kerülünk egymással, már érzem, készülnek rám, nem becsülnek le, nem vagyok már „kötelező meccs”, hanem nagyon is komolyan vesznek. Ebből rengeteg erőt, és főleg önbizalmat tudok meríteni.

A további fejlődés érdekében edzőt váltott, bár Olivier Tauma nem éppen ismeretlen számára, hiszen korábban már dolgozott vele, méghozzá igen eredményesen.


New York, 2018. augusztus 29.
Fucsovics Márton és a szerb Novak Djokovic (j) (MTI/EPA/Jason Szenes)

– Amikor elkezdtem edzőt keresni, fontos szempont volt, hogy legalább húsz versenyre el tudjon kísérni egy szezonban, és persze az is, hogy szakmailag és emberileg is passzoljunk egymáshoz. Több jelölttel beszéltem, és végül úgy gondolom, a legjobb megoldást választottam, amikor régi edzőm, Olivier Tauma mellett döntöttem. Olivier korábban három évig irányította a felkészülésemet, és gyümölcsöző volt a kapcsolatunk, hiszen a 450. helyről a 130.-ra ugrottam a ranglistán a segítségével. Kiváló szakember, nagyon érti a teniszt és biztos vagyok benne, hogy rengeteget tesz majd hozzá a játékomhoz. Korábban sem azért szakadt meg az együttműködésünk, mert úgy éreztük, nincs több a közös munkában, inkább azért, mert akkor Franciaországban éltem, és olyan erős honvágyam volt, hogy haza kellett jönnöm.

Fucsovics Márton
MTI/EPA/Ali Haider

A Nyíregyházán az év emberének választott sportoló bízik benne, hogy Tauma irányításával megtalálják azt az apróságot, amely még hiányzik ahhoz, hogy a top játékosokkal is felvegye a versenyt.

– Talán nem is arról van szó, hogy technikailag nem vagyok készen egy ekkora feladatra. Lehet, hogy csak ezeknek a pillanatoknak a rutinja nincs még meg, hiszen bár elég régóta ütöm a labdát, azért pályafutásom korábbi szakaszában nem sokszor találkoztam ilyen minőségű játékosokkal. S, hogy miben kell még fejlődnöm? Mindenben. Most már azért jijelenthetem, hogy jól mozgok a pályán, magabiztosak az alapütéseim, és fizikailag is felveszem a versenyt a legjobbakkal, hiszen talán egyszer sem az állóképességem állt közém és a győzelem közé. Amiben biztosan fejlődnöm kell, az a szervám, ez lesz az most edzések középpontjában.

Marcinak van is miben reménykednie, hiszen az év elején, a kemény pályás szezonban letudott nagy meccsei között több olyan is akadt, amit elveszített ugyan, de nagyon közel volt a győzelemhez abszolút topjátékosokkal szemben.

Dohában Djokovic ellen közel álltam a győzelemhez, bár vele kapcsolatban nehéz ilyet kijelenteni, mert meccslabdáról is képes fordítani, akkora küzdő. Ami egy kicsit fáj, az a Federer elleni , elődöntőért játszott találkozó, ahol úgy éreztem, nagyon jól ment a játék. Két szettlabdám is volt, és kétszer is közel jutottam a brékeléshez a második játszmában, és az volt az érzésem, nagyon kevésen múlt, hogy végül kikaptam. És persze legutóbb Wawrinka ellen is odatettem magam, amire szükség is volt, hiszen csaknem három és fél órás meccset játszottunk.

Ezek az összecsapások nagy élményt jelentette, de nyilván nem a vereségeknek köszönhetem, hogy többször is karriercsúcsot javítottam a világranglistán idén. A kötelezőnek vélt meccseket hoztam, és vertem meg nálam jóval magasabban jegyzett játékosokat is, a legjobbakkal pedig éles, szoros mérkőzéseket tudtam játszani. Elégedett vagyok, de azért annyira nem, hogy ne azt kutassam minden nap, hogy mi az az apróság, ami hiányzik a legjobbak ellen.

Fucsovics optimistán várja a szezon hátralevő részét, és komoly tervei vannak. Idén is szeretne megnyerni egy tornát, az év elején kis híján sikerült Szófiából hazahozni a győztesnek járó serleget. S persze a Grand Slam-tornákon is jól akar szerepelni, egy negyeddöntő már óriási lenne. S persze vegyes párosban is komoly céljai vannak Babos Timivel az oldalán.

– Timi klasszis játékos, korábban világelső is volt párosban, biztos vagyok benne, hogy hamarosan túllendül a mostani nehéz időszakon és újra a régi lesz. Szoros baráti kapcsolatban vagyunk, sokat beszélünk egymással, biztatjuk a másikat. Az elkövetkező időszakban minden Grand Slam-tornán elindulunk vegyesben és a szemünk előtt lebeg a nagy cél, a tokiói olimpia – fejezte be Fucsovics.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jól sikerült Davis-kupa-csapatunk túlórája: a hétfőre áthúzódó meccsen Balázs Attila 6:4, 7:5-re verte Ilja Marcsenkót, s ezzel Magyarország 3:2-re nyert Ukrajna ellen, és jövőre is a világcsoportban szerepelhet.

 • Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Könnyekben tört ki egy régi videofelvétel láttán Cristiano Ronaldo. A Juventus portugál futballcsillaga a Good Morning Britain című tévéműsorban vendégeskedett, amely során az ismert riporterrel, Piers Morgannel beszélgetett.

 • Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Hosszas várakozás után ma este kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája 2019/20-as idényének csoportköre. A selejtezők során eddig 91 mérkőzést játszottak le Európa legjobb csapatai, amelyeken összesen 240 gól született, meccsenként 2,64 találatot láthattunk.