2019. április 20., szombat
Tivadar

Tech

Furdalja a Mars oldalát a Kíváncsiság

Begyűjtötte első talajmintáit a Mars agyagos területéről a NASA Curiosity (Kíváncsiság) űrszondája – közölte az amerikai űrügynökség. A kutatás történelmi áttörést hozhat, miután tavaly föld alatti tó jelenlétére utaló adatokat mértek a vörös bolygón.

A Mars-szonda április 6-án végzett fúrást az Aberlady nevet kapott talajkőzeten, és a mintákat a belső ásványtani laborjában helyezte el. Fúrója könnyen áthaladt a kőzeten, ez volt a Mars-misszió első olyan mintavétele, melyhez kizárólag a fúrófej rotációs erejére volt szükség.


„A Curiosity mintegy hét éve járja a marsi felszínt. Hatalmas mérföldkő a Sharp-hegy felé, hogy végre elkezdhette a fúrást a bolygó agyagos egységén” – mondta Jim Erickson, a NASA bolygókutató intézete, a pasadenai Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársa.

A kutatók izgalommal várják a minták elemzését. Agyagos ásványok nyomait keresik, mert ezek általában vízben alakulnak ki. A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) felderítő műholdja már jóval azelőtt észlelt egy hosszú agyagos „jelet”, hogy a Curiosity leszállt volna a vörös bolygón 2012-ben. A jel forrásának meghatározása segítheti a kutatócsoportot annak megértésében, hogy vajon egy nedvesebb marsi korszak formálta-e a Sharp-hegynek ezt a rétegét.


Agyagos kőzetet keresnek a vörös bolygón, ami víz jelenlétére utalhat (Fotó: Pixabay)

A Curiosity útja során mindenütt talált agyagos ásványokat a  felszínen. Ez a pala ősi tavakban megtalálható  üledékfolyamokból mintegy 3,5 milliárd éve alakult ki.

„A hegy minden egyes rétege egy puzzle-darab, mindegyik a Mars történetének egy különböző korszakát jelzi. Izgatottan várjuk, hogy láthassuk, mit mesélnek nekünk ezek az első minták az ősi környezetről, különösképpen a vízről” – mondta Ashwin Vasavada, a JPL munkatársa.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kilőtték a SpaceX második rakétáját

  Kilőtték a SpaceX második rakétáját

  Sikeresen felbocsájtotta második, Falcon Heavy nevű gigászi rakétáját csütörtökön este a Tesla-alapító Elon Musk SpaceX vállalat az Egyesült Államokból.

 • Hét magyar nagyvárosban indulnak el a Google autói

  Hét magyar nagyvárosban indulnak el a Google autói

  A Google autói szerdától újra elindulnak hét magyar nagyvárosban, hogy a Street View, azaz az utcakép szolgáltatásait frissítsék – közölte Boros Botond, a Google Magyarország marketingvezetője sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten.

 • Látássérültekért fog össze az IT szakma

  Látássérültekért fog össze az IT szakma

  Ma Magyarországon minden tizedik ember akadályba ütközik egy weboldal használata közben. Olyan egyszerű folyamatok is, mint az elektronikus bankolás, az online vásárlás vagy éppen egy videós tartalom megismerése sokaknak okozhat nehézséget.