EUR: 331,76 Ft
CHF: 302,83 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Tech

Furdalja a Mars oldalát a Kíváncsiság

Begyűjtötte első talajmintáit a Mars agyagos területéről a NASA Curiosity (Kíváncsiság) űrszondája – közölte az amerikai űrügynökség. A kutatás történelmi áttörést hozhat, miután tavaly föld alatti tó jelenlétére utaló adatokat mértek a vörös bolygón.

A Mars-szonda április 6-án végzett fúrást az Aberlady nevet kapott talajkőzeten, és a mintákat a belső ásványtani laborjában helyezte el. Fúrója könnyen áthaladt a kőzeten, ez volt a Mars-misszió első olyan mintavétele, melyhez kizárólag a fúrófej rotációs erejére volt szükség.


„A Curiosity mintegy hét éve járja a marsi felszínt. Hatalmas mérföldkő a Sharp-hegy felé, hogy végre elkezdhette a fúrást a bolygó agyagos egységén” – mondta Jim Erickson, a NASA bolygókutató intézete, a pasadenai Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársa.

A kutatók izgalommal várják a minták elemzését. Agyagos ásványok nyomait keresik, mert ezek általában vízben alakulnak ki. A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) felderítő műholdja már jóval azelőtt észlelt egy hosszú agyagos „jelet”, hogy a Curiosity leszállt volna a vörös bolygón 2012-ben. A jel forrásának meghatározása segítheti a kutatócsoportot annak megértésében, hogy vajon egy nedvesebb marsi korszak formálta-e a Sharp-hegynek ezt a rétegét.


Agyagos kőzetet keresnek a vörös bolygón, ami víz jelenlétére utalhat (Fotó: Pixabay)

A Curiosity útja során mindenütt talált agyagos ásványokat a  felszínen. Ez a pala ősi tavakban megtalálható  üledékfolyamokból mintegy 3,5 milliárd éve alakult ki.

„A hegy minden egyes rétege egy puzzle-darab, mindegyik a Mars történetének egy különböző korszakát jelzi. Izgatottan várjuk, hogy láthassuk, mit mesélnek nekünk ezek az első minták az ősi környezetről, különösképpen a vízről” – mondta Ashwin Vasavada, a JPL munkatársa.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek