2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Belföld

Gyurcsányné segítségével nyerhet időt a csalással vádolt Czeglédy

Elhúzódhat a Czeglédy Csabával szembeni eljárás amiatt, hogy a milliárdos csalással vádolt politikus felkerült Gyurcsány Ferencék EP-listájára – értesült a Magyar Nemzet bírósági forrásokból. Időközben Gyurcsányné mentegeti a több mint hatmilliárd forintos csalással vádolt volt szocialista képviselőt. A mentegetés annak fényében nem számít meglepetésnek, hogy Gyurcsánynénak is fontos lehet a mentelmi jog megszerzése, mivel egy több százmilliós kölcsönügylet miatt nyomoz ellene a rendőrség.

Amíg jogerőre nem emelkedik az európai parlamenti (EP) választás eredménye, addig mentelmi joga van a DK EP-listáján szereplő Czeglédy Csabának, így elhúzódhat a vele szembeni eljárás. Mint azt a Magyar Nemzet írja, amennyiben Gyurcsány Ferencék végül meglépnék, hogy Czeglédyből mégis EP-képviselőt csinálnak, akkor a bíróságnak kellene kérnie a mentelmi joga felfüggesztését, hogy megkezdődhessen a bírósági pere.


Gyurcsányék április 11-én jelentették be, hogy Czeglédy is helyet kap EP-listájukon. A magát „a legeurópaibb pártnak” nevező, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sürgető DK szerint Czeglédy Csaba „egy hős, egy olyan hazafi, aki a börtönt is vállalja ellenzékiségéért és kormányellenes munkájáért”.

Czeglédyt ugyanakkor azzal vádolják, hogy a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az áfát és az szja-t nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg. A vád szerint Czeglédy a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Human Operator Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.


Kiállása egyébként nem meglepő annak fényében, hogy az ő esetében is felvetődik, hogy a mentelmi jog miatt szerezne mandátumot Brüsszelben. A Gyurcsányné vezette Altusszal szemben ugyanis a rendőrség folytat eljárást azért, mert mintegy négyszázmillió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük Czeglédy Csaba cégének. A Magyar Nemzeti Bank pedig vizsgálatot indított azokkal a kölcsönökkel kapcsolatban, amelyeket Czeglédy cégei kaptak az Altuson keresztül.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek