2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Sport

Hamilton nyerte az 1000. futamot

Lewis Hamilton nyerte az 1000. F1-es futamot, a Kínai Nagydíjat. Mögötte Valtteri Bottas és Sebastian Vettel végzett. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekesebb adatot a jubileumi futam kapcsán.

EPA/DIEGO AZUBEL

EPA/DIEGO AZUBEL

1950. május 13., Silverstone-ban rendezték a Brit Nagydíjat, az első klasszikus Forma–1-es futamot.


Ez csak a 974. futam? A szőrszálhasogatók szerint 1950 és 1960 között az indianapolisi futamok nem számítottak F1-esnek, és 15 olyan verseny volt, amelyeket F2-es szabályok szerint rendeztek.

15 halott: 1961-ben Monzában Wolfgang von Trips kocsija a nézők közé vágódott, a pilótán kívül 15 néző vesztette életét.

Az 516., a legrövidebb futam: 1991-ben az eső miatt késéssel indultak, többen kipördültek, végül az élen álló Ayrton Senna kívánságára lefújták a GP-t. A brazil csillag 24:34.899 perc óra alatt nyert.

 Kihullottak. Az 1996-os monacói futamon 22-ből csak hárman értek célba ütközések és technikai hibák miatt. A  győztes Olivier Panis, 2. David Coulthard, 3. Johnny Herbert.

107 pilóta nyert eddig F1-es futamot, a legtöbbet Michael Schumacher, ő egyedül hét trófeát szerzett. A statisztikák szerint eddig 33 világbajnokot avattak.

Csak 9 pilóta – Manuel Fangio, Alberto Ascari, Jack Brabham, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen, Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton – tudta megvédeni vb-címét.

1986, Magyar Nagydíj. Azóta is minden évben szerepel a mogyoródi futam a naptárban. Máig az egyetlen magyar F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt 2003-ban itt mutatkozott be a Jordannél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Matek helyett győzelem a segítség

  Matek helyett győzelem a segítség

  Tizenegy, kilenc vagy öt? A feladvány magától értetődő a fradisták számára, azaz ennyire nő vagy csökken az FTC előnye a MOL Vidi elleni mérkőzés után.

 • Minden idők legnagyobb vb-jét rendezzük!

  Minden idők legnagyobb vb-jét rendezzük!

  Minden idők legnagyobb világbajnokságát rendezi hazánk április 21. és 28. között a Hungexpón. Ráadásul a hazai vb pontosan 40 évvel követi a sportág legnagyobb magyar sikerét, amikor a Jónyer–Klampár–Gergely trió a világot megverve nyerte el a világbajnoki címet csapatban a phenjani döntőben.

 • Tornatörténelmet ír a város

  Tornatörténelmet ír a város

  Eddig a kontinensbajnokság volt a legrangosabb nemzetközi verseny, amelyen a legjobb junior tornászok megmutathatták tudásukat.