EUR: 326,26 Ft
CHF: 288,90 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

“Határozott reagálást” kér a pápa az idegenellenességre

Ferenc pápa egy kedden közzétett írásában arra szólította fel a fiatalokat, hogy “reagáljanak határozottan az idegenellenességre”. Az írás a gyermekek zaklatásának és a női egyenjogúságnak a kérdéseivel is foglalkozik.

“Egyes országokban, ahová menekültek érkeztek, a migráció jelensége riadalmat és félelmet váltott ki, és ezeket politikai okokból gyakran még szítják is és kihasználják. Ennek következménye az idegengyűlölő magatartás, amelyre az embereknek határozottan kell reagálniuk” – áll a Christus vivit (Krisztus él) címet viselő dokumentumban, mely a tavaly októberi, fiatalokról szóló püspöki szinódus eredményeként íródott.


A dokumentumban Ferenc pápa foglalkozott a papok által elkövetett gyermekmolesztálási ügyekkel is. Köszönetet mondott azoknak, akik jelentették az őket ért visszaéléseket. Hozzátette, hogy a püspöki szinódus fontos megelőző intézkedések foganatosításáról döntött. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem a gyermekeket zaklató papok vannak többségben az egyházban, a többség olyan papokból áll, akik eleget tesznek hivatásukból eredő kötelezettségeinek.

A dokumentumban a pápa szót ejtett az – egyre növekvő számú – válások következményeiről is. A szentatya szerint a gyerekeknek fájdalmat és identitásválságot okoz a szülők elválása.


A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás című püspöki találkozót 2018 októberében tartották Rómában. A szinódust Ferenc pápa hirdette meg, és témáját is ő választotta ki a családról tartott 2014-es rendkívüli és a 2015-ös rendes szinódust követően. A most megjelent írásban a pápa a legutóbbi tanácskozás eredményeit és következtetéseit foglalta össze.

A Krisztus él című dokumentumban az egyházfő a női egyenjogúság kérdésével is foglalkozott. Úgy vélte, hogy a katolikus egyháznak nagyobb figyelmet kell fordítania a nők jogaira, és véget kell vetnie a férfiközpontú hatalomgyakorlásnak. Kifejtette, hogy míg egy “túlzottan félénk és merev felépítésű” egyház állandó akadályt jelenthet a női jogok védelme előtt, egy “élő egyház” nagyobb figyelmet biztosíthat “a nők jogos igényeinek”. A dokumentum azonban nem tartalmaz konkrétumokat például arról, hogyan kerülhetnének nők vezető pozícióba az egyháznál.

Kapcsolódó Cikkek