EUR: 333,66 Ft
CHF: 305,45 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Külföld

Hogy történhetett ez meg? Teljes káosz a tűzoltásnál

Mint arról beszámoltunk, kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A hatalmas pusztítást látva, mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy mi vezethetett a tragédiához, kinek a felelőssége, hogy ilyen megtörténhetett és mi volt az oka a hatalmas fejetlenségnek a tűz oltása során.

A lokál korábban arról is írt, hogy a francia főváros ügyészsége nem vetette fel lehetőségként a gyújtogatást. Médiaértesülések szerint a hétfőn keletkezett tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok is kiválthatták.


Az Origo információi szerint a tűzoltók vezetői és a belügyi vezetők nyilatkozatai azt mutatták, hogy az irányítás kaotikus volt. Senki nem tudta, ilyenkor mit kell csinálni. Jó példa erre, hogy még hétfő este a francia belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a tűzoltók nem biztosak abban, hogy el tudják oltani a tüzet. Valójában úgy tűnik, nem is sikerült, az épület addig égett, amíg volt éghető anyag. Azt sikerült meggátolni, hogy az egyik harangtorony is leégjen, a másikra pedig átterjedjen a tűz.

A lap beszámol arról is, hogy a tűzoltók névtelenül nyilatkozó vezetői elismerték, hogy valójában be kellene menni az épületbe, azonban az emberéletek védelmében ez nem lehetséges. A légi oltást azért vetették el, mert attól tartottak, hogy a vízbombák miatt összedőlne az épület. Szakértők egybehangzóan állították, hogy ekkora tűzhöz rengeteg éghető anyag kell, ami a felújítás miatt ott lévő építési anyagokat jelenthette. A rendőrség azt is közölte, este hét óra előtt tíz perccel (amikor a Notre-Dame kigyulladt) a munkások már nem voltak a területen. Ez viszont azt jelentette, hogy a világ kereszténységének és az egyetemes kultúrának az egyik jelképét úgy kezdték felújítani, hogy közben nem voltak szigorú biztonsági intézkedések.


Az épület amúgy is rémisztő állapotban volt, sokszor kövek hullottak le a falakról. Az amerikai CBS televízió riportja már 2018 márciusában arról szólt, hogy a templom gyakorlatilag az összeomlás határán van – írja a Mandiner. A felújítás 185 millió dollárba került volna az akkori számítások szerint, ebből a francia kormány a riport időpontjában 50 millió dollárt tudott állni. Vagyis a valamivel több mint ötven milliárd forintnyi összegből kevesebb, mint 15 milliárdnyit szánt Emmanuel Macron kormánya Franciaország egyik jelképére. Így többek közt az amerikaiakhoz is fordultak, hogy a maradék 135 millió dollárba szálljanak bele, és adakozzanak. Csak összehasonlításként: a francia GDP több mint 2500 milliárd dollár, vagyis a GDP 7 ezred százalékára (0,007 százalék) nem volt pénz.

A Le Figaro emlékeztetett, hogy Macron elnök kormánya tavaly a már így is csekély összegből 2 és félmillió eurót még el is vont. A Notre-Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat – számol be az Origo.

Aszörnyű pusztítást látva teljesen összeomlottak a járókelők. Többen sírtak, vagy térdre borulva egyházi dalokat énekeltek, miközben azt figyelték, amint a tűzoltók teljes erőbedobással igyekeznek megfékezni a Notre Dame-ot pusztító lángokat. A megható jelenetről néhány felvétel is készült.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek