EUR: 326,52 Ft
CHF: 289,74 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Extra

Így lehet olcsón álomkertünk

Hamarosan megkezdődik a kertészkedés szezonja. Évről évre egyre többen díszítik szép virágokkal kertjeiket, és termesztenek saját zöldséget és gyümölcsöt. A Lokál most utánajárt, hogy milyen palántákat és cserjéket érdemes ültetnünk, ha lehet, a legkedvezőbb áron. 

Profimedia, Imageproduction

Nincs is annál jobb, mint nyáron kertünk színes virágai mellett pihenni, vagy beleharapni az általunk termesztett friss és érett gyümölcsökbe, zöldségekbe. Ma már egyre többen vágynak erre, és évről évre nagyobb divat a kertészkedés, aminek ezekben a hetekben kezdődik a szezonja.


– Ha véget ér a fagy, és tartósan beáll a 10 fok feletti hőmérséklet, akkor érdemes elkezdeni fellazítani a talajt. Ez nagyjából április közepén, május elején esedékes. A kertészetek is ilyenkor kezdik árulni a palántákat – mondta lapunknak Kenéz Attila kertész, aki azt is elárulta, milyen növényeket érdemes ültetnünk.

– A virágok közül az árvácskát, levendulát és muskátlit ajánlom. Mindhárom viszonylag igénytelen növény, és a napi locsoláson kívül nincs vele dolgunk. A zöldségek közül pedig a répát, hagymát, paradicsomot, paprikát javaslom. Ezeknek is csak arra van szükségük, hogy rendszeresen öntözzük. Két hónap alatt pedig bőven beérnek, és teljesen más ízük van, mint amit a boltban veszünk. A rukkola és a madársaláta szintén hálás növény. Az ültetésüket követően folyamatosan tudjuk szüretelni. Ha gyümölcsről van szó, a málna és a szeder a biztos befutó. Szintén gyorsan érnek, és a friss vízen kívül mást nem igényelnek.


Konténeres növények

Sok növénynek több hónapra van szüksége – a gyümölcsfák esetében ez akár öt év is lehet –, mire elkezdenek teremni. Ha nem szeretnénk ennyit várni, érdemes úgynevezett konténeres növényeket vásárolni. – A konténeres növények előneveltek, és ami lényeges, hogy gyökeret eresztettek. Van olyan, amelyet ha elültetünk, pár hét alatt be is érik. Persze ezeket jóval drágábban tudjuk beszerezni, mint a normál palántákat, cserjéket – mondta a kertész.

Profimedia, Panthermedia

Profimedia, Cultura RF

Már 27 ezer forintból

Nem mindenki kezd bele álomkertje megépítésébe, mondván, hogy túl sokba kerül. Lapunk felkeresett egy kertészetet, ahol a fent említett növények árát kérdeztük. Ennek alapján nagyjából 27 ezer forintból beszerezhetők ezek a palánták és virághagymák. Az összeg a virágföld, valamint a növényvédő szerek árát is magában foglalja. Persze ha profikra bízzuk kertünk elrendezését és a növények elültetését, az összeg akár a tízszeresére is nőhet.

Ami mindent túlél

 • Kaktusz: Bírja a szárazságot, télen egyáltalán nem szorul locsolásra, de nagyon fontos, hogy elég fény érje.
 • Muskátli: Ha öt fok alá esik a hőmérséklet, be kell vinni a lakásba, levágni a virágait, és megvárni, amíg újra jön a nyár.
 • Sivatagi rózsa: Jól tűri a szárazságot, télen pedig egyáltalán nincs szüksége öntözésre.
 • Csili: Ez a zöldségek jolly jokere. Kis helyen, cserépben is elfér, és ha nem locsolod, akkor sem pusztul el, legfeljebb még csípősebb lesz.
 • Saláta: A teraszok egyik leghálásabb növénye. Hetek alatt megnő, bírja a hirtelen hideget, és tűri a félárnyékot.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Fél szemére megvakult Mel B

  Fél szemére megvakult Mel B

  Kórházba szállították Mel B-t, miután váratlanul megvakult a jobb szemére. A Spice Girls tagja állítólag sokkos állapotba került, azt sikoltozta, hogy nem lát semmit.

 • Nem jelenti fel támadóját Schwarzi

  Nem jelenti fel támadóját Schwarzi

  Rátamadtak Arnold Schwarzeneggerre az Arnold Classic Africa nevű sporteseményen. A Terminátor sztárja épp a rajongóival fotózkodott mikor egy férfi páros lábbal nekivágodott és hátba rúgta.

 • Élvezi a szingliséget Sári Évi

  Élvezi a szingliséget Sári Évi

  Sári Évit a szakítás óta még több férfi rajongja körül, amit ő nagyon élvez, de nem szeretne azonnal új kapcsolatba kezdeni. Jelenleg nagyon élvezi a szingli életet és remek formában is van, amit a Femcafé Inspiráló Nők gáláján meg is mutatott különleges, csillogós szettjében.

 • Felesége miatt fogyott le Gönczi Gábor

  Felesége miatt fogyott le Gönczi Gábor

  Gönczi Gáborra észrevétlenül kúszott fel néhány kiló plusz. Mielőtt azonban elérte volna a bűvös százast, felesége, Ildi megálljt parancsolt, és Gábor kevesebb mint 7 hét alatt nyolc kilót fogyott.