EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Extra

Így lesz tökéletes a húsvéti kalács

Szabinál, a péknél jártunk, hogy elárulja a tökéletes kalács titkát. A Panificio il Basilico pékség tulajdonosa, Szabadfi Szabolcs úgy tud beszélni a sütésről, hogy legszívesebben azonnal sietnénk a konyhába finomságokat készíteni. A húsvéti asztalnak azonban nemcsak a kalács, a tojás, hanem a füstölt sonka is főszereplője. 

Húsvéti kalács
Hozzávalók (2 közepes kalácshoz): 500 g sima liszt, 2,5 dl házi tej, 25 g élesztő (fél kocka), 2 házi tojás sárgája + 1 egész tojás az átkenéshez, 80 g cukor, 10 gr só, 50 g vaj
Elkészítés: 1. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáit és elkeverjük, majd következik a liszt, amellyel dagasztani kezdjük. A cukor és a só pár perccel később kerül bele, amivel tovább gyúrjuk a tésztát, végül hozzáadjuk a vajat, amellyel simára dagasztjuk. Ezután bármit belegyúrhatunk a keverékbe (például mandula, narancshéj, aszalványok), én is mindig „szabisítok”.
2. A tésztát hat egyforma részre osztjuk, és szabályos gombócokat formázunk belőlük, majd letakarva 15 percig pihentetjük. A gombócokat egyesével 25 centi hosszú, végükön elkeskenyedő rudakká sodorjuk, és hármasával összefonjuk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt lemezre fektetjük, és megkenjük tojással, majd további 30-40 percet pihentetjük. Ekkor már nem kell letakarni.
3. A sütőt előmelegítjük 185 fokra, a kalácsokat újra megkenjük tojással, majd betesszük a sütőbe. Nagyjából 28 perc alatt sülnek meg.
Hogyan főzzük a sonkát?
A nyers sonkát attól függően, hogy mennyire sós, 12–24 óráig áztassuk hideg vízben, időnként cserélve a vizet. Később újabb tiszta vízzel fedő alatt lassan készre főzzük. Kilónként kb. 50-60 perc főzési idővel számoljunk, és akkor vegyük ki a sonkát, ha kihűlt a víz. A főzővízbe mindenféle finomságot tehetünk: a babérlevéltől kezdve a hagymán át az almáig. A levet érdemes később felhasználni, akár egy finom bableveshez.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek