2019. április 20., szombat
Tivadar

Életmód

Így lesz tökéletes a rizottó

Krémes, zamatos, fenséges – a zalacsányi ZalaSprings Golf Resort séfje, Sztana Ferenc a Lokál munkatársának megmutatta, hogyan készíthetünk tökéletes rizottót. Türelem kell hozzá, ugyanis folyamatosan kevergetni kell, de a végeredmény tökéletes lesz. 

Sütőtökös rizottó tigrisrákkal 4 személyre:


Hozzávalók: 400 g arborio rizs, 700 ml zöldség- vagy húsalaplé, 100 ml sütőtökkrémleves, 100 g vöröshagyma, 400 mg tigrisrák, 30 g fokhagyma, 100 g vaj, 100 ml olívaolaj, só (Maldon) ízlés szerint, fekete bors (frissen őrölt) ízlés szerint.

Sztana Ferenc séf

Elkészítés: Fontos a rizsválasztás, talán legismertebb az arborio rizs, kerek rizsszemek, magas keményítőtartalommal. Készítsünk egy zöldségalaplét. A rizottó készítését apróra vágott hagymával kezdjük, amelyet üvegesre pirítunk, majd hozzáadjuk a rizst, és tovább pirítjuk, ügyelve arra, hogy a rizs is fehér maradjon. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az alaplevet, amelyből mindig csak egy keveset, egy-egy kisebb merőkanállal öntsünk egyszerre. Ha a rizs már majdnem kész, keverjünk hozzá az apró kockára vágott sütőtököt és a sütőtökkrémlevest (ezt el is hagyhatjuk, de csak így lesz szép sárga színe a
rizottónak). Ízlés szerint fehérbort is adhatunk hozzá, de ezt a vége felé, hogy legyen ideje az alkohol ízének kiforrni. A végén adjuk hozzá a vajat és a reszelt parmezánsajtot, hogy még krémesebb legyen. A tigrisrákot, ha szükséges, megtisztítjuk a páncéljától, és kivesszük belőle a tápcsatornát. Ezután félbevágjuk, de a nem teljesen, olívaolajban és kevés vajban megsütjük, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. Tálaláskor a rizottót egy mélytányérba tesszük, és erre ültetjük, a rákokat, amelyeket meglocsolhatunk petrezselyemolajjal (a petrezselyemolajhoz szükségünk lesz 100 g friss francia [fodros] petrezselyemzöldre, 300 ml olívaolajra, 10 g fokhagymára és sóra. Az összetevőket egy mixerben alaposan összekeverjük, majd leszűrjük), majd csírával és lime-mal díszítjük.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

  • Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.