2019. április 20., szombat
Tivadar

Extra

Így tartsunk boldog panelkutyát

Manapság minden második ember tart kutyát. Vidéken és a kertes házaknál szinte már természetes, de a városban is egyre több kutyus él lakásban. A Lokál utánajárt, melyek a városi kutyatartás szabályai, és hogyan kerülhetjük el a szomszéd haragját.

A legtöbb gazdi találkozott már olyan szomszéddal, járókelővel, aki rosszallóan nézett rá. Az ebek száma ugyanis rohamosan nő a fővárosban, a felelős gazdák száma azonban sokak szerint inkább csökken. – Panelban lakom, és legalább öt szomszédnak van kutyája. Nálunk a legtöbb konfliktus abból adódott, hogy a kölyökkutyám néhány napig hangosan nyüszített, amikor nem voltam otthon. Később pedig a szomszéd nénié nem bírta elviselni, amikor egy liftben utaztunk velünk. Kiderült, az ő kutyája nem túl szociális, és valójában a parkban sem tudja elengedni. Az ilyenkor használatos sárga szalagról, amely azt jelzi, hogy az állatnak nagyobb térre van szüksége, pedig még csak nem is hallott – háborgott lapunknak Ágnes, aki két éve döntött úgy, hogy belvárosi lakásába örökbe fogad egy keverék kutyust, Döncit. A városban azonban nem csupán a gazdik állnak hadban egymással, hanem azokkal is meg kell küzdeniük, akiknek nincs kutyájuk. – Szerintem kínzás, ha egy állat nem tud szabadon szaladgálni, ráadásul nem telik el úgy hét, hogy ne lépjek ebpiszokba. Legutóbb épp a lépcsőház előtt volt egy óriási kupac, mert a gazdi biztosan fázott, és nem vitte messzebb, az ilyennek nem való kutya! – háborgott László. Az állatorvos azt mondja, hogy lehet ebet lakásban tartani, de sokkal nagyobb felelősség.


– Aki lakásban szeretne kutyát tartani, annak legalább napi két-három órát foglalkozni kell az állattal, sétáltatni kell, játszani vele, és tanítani. Fontos, hogy ember az életritmusához legjobban illő fajtát válassza. Rengeteg konfliktus és olykor mérgezés is adódhat abból, hogy nem figyelnek egymásra a gazdik – mondta dr. Ladány Tamás állatorvos.

Kutyajogosítvány
Nyugaton évek óta létezik az úgynevezett kutyajogosítvány. Ausztriában tartományonként változik a szabályozás, de a legtöbb helyen minden tulajdonosnak elméleti és gyakorlati vizsgát kell tennie, mielőtt magához vesz egy ebet. Svájcban 2010 óta csak azok tarthatnak kutyát, akik részt vettek a tanfolyamon, és sikeresen levizsgáztak. Németországban három szervezet képzései közül lehet választani, de ez ott önkéntes alapon működik.


Különleges jelzés
A pórázra kötött sárga szalag azt jelenti, hogy a kutyusnak térre van szüksége, csak óvatosan szabad megközelíteni. A jelzés utalhat például egészségügyi problémára, arra, hogy a kutya nevelés vagy rehabilitáció alatt áll, vagy hogy félős, ideges, de jelentheti az is, hogy agresszív az emberekkel vagy más kutyákkal szemben.

Gazdietikett
1. Közterületen kötelező a póráz, és minden esetben szájkosár is legyen nálunk!
2. Mindig legyen nálunk zacskó, amellyel összeszedjük a kutyagumit!
3. Érdemes a lépcsőházban a szomszéddokkal közölni, hogy néhány hétig hangosabb lehet a kutyus napközben, amíg meg nem szokja új otthonát és a néhány órás egyedüllétet.
4. Ha tömegközlekedési eszközön utazunk kedvencünkkel, figyelni kell embertársainkra. El kell fogadnunk, hogy vannak, akik tartanak a kutyáktól, tehát tegyük fel a szájkosarat, és vegyük rövidebbre a pórázt.
5. Ne próbáljunk a kutyával olyan helyre menni, ahol nem látják szívesen. Érdemes előre gondolkodni, és ha étterembe készülünk, telefonálni, hogy bevihetjük-e az ebet.
6. Mind a lakásban, mind a kertben tartott állatnak szüksége van kutyaiskolára, így megfelelően beilleszkedhet, és a szomszédokkal is kevesebb problémánk lesz.

A kutyatartás 5 alapszabálya
1. Pórázon vezetés – Pórázon a kutya sosem mehet előrébb a gazdinál, mindig lábnál kell maradnia. Városi közegben érdemes megtanítani azt is, hogy ha rajta van a póráz, ne végezze a dolgát, így megelőzhetjük, hogy az utcán kelljen felszedni a kutyagumit.
2. Etetési szabály – Amikor a gazdi letette az ételt, és ellépett a táltól, az eb akkor mehet és ehet.
3. 5 perces szabály – Bár nehéz lehet, amikor hazaérünk, ne foglalkozzunk a kutyával, amíg meg nem nyugszik! Öt perc után üdvözöljük, és játsszunk is vele, így tudatosul benne, hogy a biztonságát nem veszélyezteti, hogy ott vagyunk-e vele, vagy sem. Ez a lakásban tartott kedvenceknél nagyon fontos.
4. Az intim szféra szabálya – A kutyával való együttélést mi irányítjuk, ha a gazdinak más dolga van, azt az állat tudtára kell adni.
5. Kapuszabály – Ha nyitva van az ajtó, a kutya akkor sem mehet ki, csak ha a gazda kint van, és kihívja.

Profimedia, Caia Image

 

Kapcsolódó Cikkek