2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Belföld

Itt a tavasz, mozogjunk!

Lesújtó eredmény látott napvilágot a magyarok sportolási szokásairól: kétharmaduk ugyanis semmit nem sportol – derül ki egy kutatásból. A Lokál most segít, hogy elkezdhessünk többet mozogni, egészségesebben élni.

A Rexona kutatása átfogó képet rajzol a magyar lakosság sportolási szokásairól: a megkérdezettek 61 százaléka csak elvétve vagy egyáltalán nem sportol, ami azért is elgondolkodtató, mert a válaszadók közel kétharmada ülőmunkát végez, amihez elengedhetetlen lenne a rendszeres testmozgás. Emellett az is kiderült, hogy a lakásban élők sportosabbak, mint a kertes házban lakók, és a budapestiek többet mozognak, több mozgásformát kipróbáltak már, mint a kisebb településeken élők.


– Személyi edzőként azt tapasztalom, hogy a vendégek legtöbbször időhiányra panaszkodnak. „Könnyű neked, van időd”, szokták mondani. Véleményem szerint hetente háromszor napi egy-másfél órát szinte mindenki rá tudna szánni, hogy mozogjon. Ennyit az okostelefonjainkkal, illetve tévézéssel is eltöltünk. Vannak nonstop nyitva tartó termek, de szinte mindegyik már reggel 6-tól késő estig várja a vendégeket, hétvégén is. Inkább az akarati tényező hiányzik. Sajnos azt látom, hogy egyre nagyobb a probléma. Gyerekeket is edzek, náluk azt tapasztalom, hogy hatalmas hiányosságok vannak a mozgáskoordinációban, az állóképességben. A telefonok, laptopok, tabletek korában a szülőknek jobban oda kellene figyelni rájuk – mondta a Lokálnak Szilvásy Tamás személyi edző.

Credit line: Profimedia, Depositphotos Inc.

A mozgást kerülők számára jó példát mutathatnak a rendszeresen sportolók: őket az egészségmegőrzés (64 százalék), az általános állóképesség megőrzése (48 százalék) és a stresszlevezetés (35 százalék) motiválja, az alakformálás viszont csupán 29 százalékukat hajtja előre.


Az emberek…

– 12 százaléka már több mozgásformát is kipróbált, de abbahagyta

– 14 százaléka mindig gyalogol, ugyanennyien pedig sosem sétálnak

– 24 százaléka lépcsőzik liftezés helyett

– 85 százaléka vagy autóval, vagy tömegközlekedéssel jár

 

 

Az első lépések:

– Fussunk a busz után!

– Sétáljunk a rövidebb megállók között!

– Liftezés helyett lépcsőzzünk!

– Járjunk biciklivel a munkába!

– Cipeljük haza a boltból a nehéz szatyrokat!

– Felkelés után vagy lefekvés előtt 10–15 percig csináljunk fekvőtámaszokat, felüléseket, guggolásokat!

 

Ön mit sportol?

Laura (25)

Gyerekkoromtól teniszezek, nekem a sport a lételemem. De van, amikor nehezen veszem rá magam a futásra, olyankor mindig arra gondolok, mennyire jó érzés lesz utána.

Krisztián (29)

Hetente többször gördeszkázom vagy trialozom, de tudom, hogy ez nem elég, ezért van, hogy elmegyek futni a hegyekbe. A rendszerességgel van problémám, inkább kampányszerűen sportolok.

Kámea (22)

A Kortárstánc Főiskolára járok, így napi 10–12 órát is táncolok, ezért nem jellemző mellette az állandó sportolás.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa jövőt választ

  Európa jövőt választ

  Május 26-án rendezik Magyarországon az európai parlamenti választást, amelynek tétje, hogy bevándorlókontinens lesz-e Európa, vagy megőrzi keresztény gyökereit.

 • Továbbra is imád minket Hollywood

  Továbbra is imád minket Hollywood

  Magyarország népszerűsége a hollywoodi filmprodukciók tekintetében továbbra is töretlen –  derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.

 • A fordításra kapott pénzt is lenyúlta Weber

  A fordításra kapott pénzt is lenyúlta Weber

  Manfred Weber a Európai Néppárt frakcióvezetője nem csak az irodabérlésre járó összegnél ügyeskedett a lehető legtöbb hasznot húzni, hanem – mint V4NA információi szerint kiderült –, az  EU-tól a fordítókra kapott pénzt is zsebre tette.