EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Karácsony Gergely egyre mélyebbre süllyed

Folytatódik Zuglóban a parkolási övezetek bővítése, és ennek keretében több mint 157 millió forintért szereznének be parkolóórákat – írja az Origo. Ha a képviselők elfogadják a szocialista javaslatot, akkor az a kerületnek újabb közel 200 milliós kiadást jelentene.

Mint arról korábban a Lokál is beszámolt, a Karácsony Gergely vezette kerület az egyetlen a budapesti kerületek között, ahol a parkolási rendszer több száz millió forintos veszteséggel üzemel. Az alkalmatlan párbeszédes polgármester, Karácsony Gergely ennek ellenére egy televízióban azt hazudta, hogy nyereséges a rendszer. A csütörtöki testületi ülésen a parkolási rendszert vizsgáló bizottság felállításáról is dönthetnek.


Csütörtökön folytatódhat a fizetős parkolási övezetek kialakítása Zuglóban 76 újabb parkolóóra beszerzésével –mindez a képviselő-testületi ülés előtt kiküldött napirendi pontok között szerepel – írja a lap. Ha a képviselők többsége igent mond a szocialista Hajdu Flórián előterjesztésére, akkor az több mint 157 millió forintba fog kerülni az önkormányzatnak. Azonban nem ennyi a végösszeg, mivel egy parkolóóra üzemeltetése évente 480 ezer forintba kerülne. 76 parkolóórára számolva pedig ez több mint 36 millió forintot jelent. Az Origo szerint tehát összességben több mint 193 millióba kerülne a parkolási rendszer bővítése a kerületnek.

A beterjesztett dokumentumokból kiderült az is, hogy erre a beszerzése is csak egyetlen ajánlattevő volt. Nem meglepő módon ez a C-WARE Kft. volt, aki a korábbi mutyigyanús tendereket is megnyerte.


Eltörölnék a parkolási díjakat

A csütörtöki testületi ülésen nemcsak a parkolási rendszer további kiépítéséről dönthetnek a képviselők, hanem megalakulhat az a vizsgálóbizottság, amely szemügyre veszi a Karácsony Gergely polgármester jegyezte és az MSZP által erőltetett, milliárdos veszteséget termelő parkolási szerződéseket. A lap arról ír, hogy a kerület kormánypárti képviselői elkötelezettek amellett, hogy hosszabb távon a lehető legnagyobb mértékben tehermentesítsék a zuglói lakosokat a parkolási költségek alól. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője múlt héten beszélt arról, hogy töröljék el a parkolási díjakat a városrészben, amíg a rendszer ráfizetésesen működik és egy új, alkalmas polgármester nem rendezi a helyzetet.

Óriási mutyira készültek Karácsonyék

Mint arról a Lokál beszámolt, érdekes döntést közölt a Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: KDB) idén február végén a zuglói parkolást illetően. A KDB ugyanis végzéssel szüntetett meg egy jogorvoslati eljárást, amelyet Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatával szemben indított nem sokkal korábban.

Kiderült ugyanis, hogy a Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat a botrányos és az egész sajtót bejárt előzmények után igyekezett most egy újabb 412 milliós közbeszerzést megnyeretni a C-Ware Kft.-vel, amely ugyanúgy parkolóautomaták beszerzésére, üzembe helyezésére, üzemeltetésére irányult, mint a korábbi alkalommal.

No, de Karácsonyék, ha már lúd, legyen kövér alapon, biztosra mentek, és természetesen a versenyt is igyekeztek kizárni a közbeszerzés során, hamis indokkal, csak hogy a kedvencüket hozzák ki győztesnek. Ezért a KDB vizsgálatot indított – írja a lap.

Ugyanis az egyre hízó zuglói parkolási botrány nem törte meg Karácsonyék ügyeskedési kedvét, és olyan jogcímre hivatkozva kívánták elnyeretni a 400 milliós projektet a már jól bevált céggel, a C-Ware-rel, amely szerint azért lett volna szükség a verseny kizárásával kizárólag a fenti cégtől ajánlatot kérnie az önkormányzatnak, mivel a szerződés műszaki-technikai sajátosságai azt indokolttá tették, és ahogy fogalmaznak, „nem létezik reális alternatíva beszerzési igényének kielégítésére” csak az adott céggel.

Azaz azt próbálták meg elhitetni a KDB-vel és a közvéleménnyel Karácsonyék, hogy a fenti botránycégen kívül nincs másik olyan cég, amelyik a parkolóautomaták üzemelését el tudná látni. Méghozzá ennek műszaki okai lennének, a zuglói mese szerint.

Ha valaki számára nem lenne nyilvánvaló, azért leírjuk, hogy Karácsonyék célja egyértelműen a már jól bejáratott visszaélésgyanús együttműködés folytatása lehetett ugyanazzal a céggel, amelyik már a korábbi gyanús konzorcium tagja is volt, akár annak is az árán – ahogy azt már korábban láttuk – hogy több száz milliós veszteséget okoznak Zuglónak.

A Közbeszerzési Hatóság észrevette a trükközést, és kezdeményezte a KDB-nél Zuglóval szemben a jogsértés megtörténtének megállapítását és a bírság kiszabását. Mivel az önkormányzat nem tudta bizonyítani, hogy joga lett volna a verseny kizárására, így inkább visszavonta az eljárást. Vélhetően azért, hogy elkerüljék a nagyobb botrányt, és az újabb kínos bírság fizetését.

Önmagát hazudtolta meg Karácsony

Jó, akkor tegyük hozzá, a zuglói parkolás nem veszteséges. Szerény nyereséget produkál, ami előbb-utóbb be fogja hozni azt az egyszeri beruházási költséget, amit az elején meg kellett tennünk – jelentette ki indulatosan Karácsony Gergely az ATV Start hétfői műsorában.

Zugló polgármestere – aki egyben az MSZP–DK–Párbeszéd baloldali szövetség jelenlegi főpolgármester-jelöltje – a saját maga által beterjesztett és a XIV. kerület képviselő-testülete által elfogadott 2019-es költségvetés számait hazudtolta meg.

A nyilvános dokumentum szerint Zuglóban két év alatt – 2017–2018-ban – kiugróan magas, 793 millió forintos hiányt hoztak össze a fizetőparkolással, az idei évre pedig újabb 301 millió forintos veszteséget terveztek be – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szír őrjöngött a villamoson

  Szír őrjöngött a villamoson

  Múlthét szerdán 15 óra magasságában kaptak riasztást a rendőrök, hogy egy férfi kirúgta a Nyugati térnél a hatos villamos egyik ablakát.

 • Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szerdán újabb, a migrációt támogató tervet fogadott el. Az előterjesztés szerint Brüsszel még több pénzt ad a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több bevándorlót hozzanak be Európába.

 • Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor is hű a húsvéti hagyományokhoz, mindig meglocsolja családjának hölgytagjait. A miniszterelnök húsvét másodnapján korán reggel egy locsolóverset posztolt ki Facebook-oldalán, amint meglocsolja unokáját, Alízt.

 • Öt hónapos babát vertek félholtra

  Öt hónapos babát vertek félholtra

  Mind a négy gyermekét elvették attól az Ötvöskónyiban élő édesanyától, akinek élettársa félholtra verte öt hónapos kisbabájukat, Danikát.