EUR: 329,43 Ft
CHF: 300,60 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Külföld

Kétszázmillió éves ősgyík-lábnyomot találtak az Antarktiszon

Egy antarktiszi expedíció kutatói mintegy 200 millió éves megkövesedett dinoszaurusz lábnyomra bukkantak a Viktória-föld északi részén.

A kéznagyságú nyom az archosaurus nemhez tartozó állattól származik – közölte szerdán a német Földtani és Nyersanyagügyi Hivatal (BGR) Hannoverben.


Egyelőre nem egyértelmű, hogy mely dinoszauruszfaj lábnyomáról van szó. A kutatók a nyomot még 2016 januárjában találták, az antarktiszi Viktória-föld északi részénél, Helliwell Hillsnél, de felfedezésüket csak minap hozták nyilvánosságra a Polar Research című szaklapban.

A Viktória-föld déli részén kutatók már korábban találtak ősgyíkoktól származó csontokat, ezzel szemben a terület északi részén még egy fogra sem bukkantak – mondta az expedíció vezetője, Andreas Läufer. A kutató hangsúlyozta, hogy éppen ezért nem számítottak erre a nyomra.


Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. “Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük” – magyarázta Läufer.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek