EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

Kim Dzsong Un hűséges hívének számít az új névleges észak-koreai államfő

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hűséges hívének számít az ázsiai ország új névleges államfője, Cso Rjong He, akinek pályafutása szorosan kapcsolódik Kim felemelkedéséhez – állapították meg pénteken elemzők.

Cso Rjong Hét a Legfelsőbb Népi Gyűlés választotta meg Kim Jong Nam helyére, aki 1998 óta töltötte be a pozíciót.


Cso tisztségének hivatalos elnevezése: a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöke, ám államfőként csupán névleges a titulusa. A tényleges államfő továbbra is Kim Dzsong Un legfőbb vezető marad.

Elemzők szerint elképzelhető, hogy Kim példátlan nemzetközi szereplése miatt Cso szerepe is felértékelődik.


Az 1950-es születésű Csót akkor kezdték szorosabb szálak fűzni Kim Dzsong Unhoz, amikor 2009-ben megbízták azzal, hogy készítse fel az előző vezető, Kim Dzsong Il legkisebb fiát az ország vezetésére. Cso akkor már évtizedek óta személyes kapcsolatot ápolt Kim Dzsong Illel, mert apjának, az országalapító Kim Ir Szennek a bizalmasa volt. A Koreai Munkapárt szervezeti és irányítási részlegét vezető politikus eddig is a legbefolyásosabb észak-koreai tisztségviselők közé tartozott, és túlélte a vezetőváltások körüli tisztogatásokat.

A dél-koreai hírszerzés szerint Csót 2015 végén politikai átnevelőtáborba küldték vidékre, de az elmúlt években szerepe egyre nőtt, főleg azt követően, hogy 2017 októberében a Központi Katonai Bizottság tagjává vált. A dél-koreai titkosszolgálat úgy tudja, hogy ő állhatott Hvang Pjong Szo tábornok kegyvesztetté válása mögött. Hvang addig Kim Dzsong Un legbelsőbb körébe tartozott.

Elemzők szerint Cso egyszerre simulékony végrehajtó, határozott főnök, és a szavak embere.

“Nem ő a rezsim csonttörője” – mutatott rá Michael Madden, a Stimson Center nevű amerikai kutatóintézet szakértője. “Bár szükség esetén azt is tudja, de inkább a társalgás az erőssége” – tette hozzá.

Egy dél-koreai diplomata, aki személyesen is találkozott a politikussal, azt mondta, hogy azokon a találkozókon is magabiztos, sőt arrogáns volt, ahol nem ő volt a legmagasabb rangú tisztségviselő.

“Az volt a benyomásom, hogy bírja Kim Dzsong Un bizalmát, ami apja és a Kim család kapcsolatainak köszönhető” – mondta a névtelenül nyilatkozó diplomata.

Cso egyike volt annak a három észak-koreai tisztségviselőnek, akiket az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma decemberben szankciókkal sújtott emberi jogi visszaélések és cenzúra miatt.

Kapcsolódó Cikkek