EUR: 323,33 Ft
CHF: 291,40 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Külföld

Lelőttek egy nőt, aki gyermekbénulás ellen adott be védőoltásokat

Ismeretlen fegyveresek rálőttek Északnyugat-Pakisztánban több, gyermekbénulás elleni oltókampányban részt vevő emberre, a támadásban egy fiatal nő meghalt – közölték csütörtökön hatósági források.

Az emberekre a rendőrség szerint Csaman körzetben motorkerékpáros támadók nyitottak tüzet, és egy húszéves nőt agyonlőttek, a munkatársa pedig súlyosan megsebesült.


A héten, szintén az ország északnyugati, Afganisztánnal határos részén ismeretlenek megöltek több rendőrt, akik az oltást végző egészségügyi személyzet biztonságára felügyeltek.

Korábban az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartomány fővárosában, Pesavarban a helyi közösségi médiában álhírek és videók terjedtek el arról, hogy a gyermekbénulás elleni cseppektől gyerekek megbetegedtek meg. A feldühödött szülők válaszul felgyújtottak egy kórházat, és az oltási kampányban résztvevő egészségügyi dolgozókat túszul ejtették egy időre.


Az országban korábban többen, köztük radikális muszlim hitszónokok felszólaltak a járványos gyermekbénulás elleni védőoltás ellen, azt állítva, hogy valódi célja a muszlim gyerekek sterilizálása, és a kampány résztvevői nyugati kémek.

Az országban nem először kísérik botrányok az oltókampányt: 2011-ben egy orvost azzal vádoltak meg, hogy részt vett abban az akcióban, melyben az Egyesült Államok hamis oltókampányt szervezett, hogy DNS-minták alapján azonosítsák Oszama bin Ladent, akivel később amerikai kommandósok végeztek Abottabádban. Az orvost letartóztatták és árulás miatt börtönbüntetésre ítélték, mert kapcsolatban állt egy iszlamista hadúrral is.

Pakisztán és Afganisztán azon kevés országok közé tartozik, ahol a járványos gyermekbénulás napjainkban is fel-felüti a fejét. Az ENSZ által finanszírozott oltókampány ugyanakkor hatékonynak bizonyul a kór visszaszorításában; a dél-ázsiai országban 2018-ban mindössze 12 megbetegedést jegyeztek fel, szemben a 2014-ben regisztrált 306-tal.

Kapcsolódó Cikkek

  • Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Továbbra sem találják azt a férfit, aki három nappal ezelőtt feltételezhetően a Loire folyóba esett a nyugat-franciaországi Nantes-ban, amikor a rendőrség a Zene Ünnepe végén vitatott módon feloszlatta a bulizó fiatalokat.

  • A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A korábban mérteknél háromszor több metánt észlelt a múlt héten a Mars légkörében a NASA Curiosity nevű marsjárója, a hétvégén megismételt mérések azonban kimutatták, hogy jelentősen csökkent a metánszint, egymilliárd részecskéből kevesebb mint egy egység metán, ami szinte azonos a Curiosity által korábban rendszeresen észlelt háttérszintnél – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal hétfő este.