EUR: 326,52 Ft
CHF: 289,74 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Életmód

A lövészárokban is a fia érettségijéért aggódott

Hajós Alfréd az első magyar olimpiai bajnok nem húzta ki magát az első világháború harcaiból. Bátor katona volt, kitüntetést is kapott érte. Jó apaként azonban még a lövészárokban is a fiának drukkolt, hogy sikeresen letegye az érettségit. Ezt igazolja ritka 1918-as frontlapja, amely a Darabanth Aukciósház nemzetközi árverésén kerül kalapács alá.

Amikor Hajós Alfréd a borzalmasan hideg, 12 fokos tengervízben 1896-ban végigúszta a 100 métert, nem ugrált a parton örömében. Mivel akkoriban nem pillanthatott az óriáskivetítőre, csak jóval később tudta meg, hogy 82,2 másodperces eredményével az első magyar olimpiai bajnok lett. Most a Darabanth Aukciósház nemzetközi árverésén rengeteg kiemelkedő tétel sorakozik (dedikált Kossuth és Puccini fénykép, milliókra rugó bélyegritkaságok, Kettős Aranysárkány Csillagrend – a Csing dinasztia korából vagy éppen Kittenberger Kálmán neves vadászíróval kapcsolatos relikvia), a legtöbben mégis Hajós Alfréd fiának küldött frontleveléről érdeklődnek. Csonka Krisztián cégvezető lapunknak elmondta, a fehér holló ritkaságú kézirat, amelyet 1918-ban a frontról Hajós a fiának írt, több szempontból is érdekes. Hajós ugyanis – akit a „Magyar delfin” név illette meg hazaérkezése után, hiszen 1200 méteren is aranyérmet nyert Görögországban – több „fronton” is remekül teljesített. – Hajós Alfréd különben – született Guttman Arnold – az első magyar olimpiai bajnok, nem csak úszóként, de építészként, focistaként és férjként is megállta a helyét. 1908-ban vette feleségül Blockner Vilmát, akitől egy fia született, Hajós Endre, teljes nevén Hajós Endre András. Fia később Skóciába vándorolt ki, sikeres újságírói pályát futott be Andrew E. Hargrave néven. Neki szól Hajós Alfréd levele, amit 1918-ban a frontról írt. A saját kézzel írt levél minden sora olvasható, kedves pillanatképet ad a háború alatt is apaként helyt állni próbáló polihisztorról. – fogalmazott Csonka Krisztián.


Hajós Alfréd fiának küldött frontlevele

A nemzetközi árverés május 11-én záruló Hajós tételét ide kattintva lehet megtekinteni.
https://www.darabanth.com/hu/kereses/?q=Haj%C3%B3s+Alfr%C3%A9d&text_src=only_in_description&k=

Kapcsolódó Cikkek

 • Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére

  Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére

  Meg sem nyílt a budapesti Gourmet Fesztivál, de máris komoly magyar sikert könyvelhetünk el. A csütörtökön kezdődő eseményen külföldi sztárséfek között annak a magyar étteremnek a séfje “lép fel”, azaz főz a Millenáris nagyszínpadán, amelyik csak néhány hónapja nyílt meg.

 • Jezsó Ákos: Vörös Mágus

  Jezsó Ákos: Vörös Mágus

  E regény főhőse, Wolf Messing Hitler és Sztálin, majd Hruscsov udvari látnoka volt. A Vörös Mágus valóban élt. Az egykori Szovjetunióban rubel milliókat költöttek a paranormális jelenségek kutatására, de ilyen irányú munkát a náci Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban is folytattak.

 • Egészséges, tiszta otthon

  Egészséges, tiszta otthon

  Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a vegyszeres tisztítószerekkel való takarítás károsabb lehet, mint a dohányzás. Nem csak a tüdőkapacitást csökkenti, de akár a tüdő korai elöregedését is okozhatja, főleg a nőknél – állapította meg egy több, mint 20 éven át tartó norvég kutatás.