2019. november 14., csütörtök
Aliz

Külföld

Luxusvacsora közben vitázik a Brexitről Macron és Merkel

Theresa May brit miniszterelnök nyolc óra körül elhagyta az Európai Tanács üléstermét, ezzel elkezdődött a mai uniós csúcs legfontosabb része. A tagállamok vezetői most egy pazar fogásokkal tarkított munkavacsorán döntenek arról, hogy engedik-e a kilépési halasztást, és ha igen milyen végső határidőt szabnak arra – jelenti a V4na nemzetközi hírügynökség Londonból.

A megbeszélésről biztosan csak annyit lehet tudni, hogy Theresa May hivatalosan is kérte az április 12-i kilépési határidő június 30-ig történő meghosszabbítását. A korábban kiszivárgott nyilatkozat-tervezetből és az uniós csúcsra érkező vezetők kijelentéseiből az valószínűsíthető, hogy a Tanács nem fog belemenni a túl rövidnek gondolt hosszabbításba, de egy későbbi határidőre rábólintanak majd.

A Guardian úgy tudja, hogy vita leginkább Emannuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár között alakult ki. Macron első körben csak az uniós választásokig engedne halasztást. Ez a dátum meghosszabbítható lenne, ha a britek hajlandóak magukat bizonyos „szigorú feltételeknek” alávetni. Merkel ezzel szemben december 31-ig tolná ki a végső határidőt, mert szerinte egy rövid halasztás alatt gyakorlatilag esélytelen, hogy a brit parlamentben el tudják fogadtatni a kilépési megállapodást.


A Buzzfeed értesülései szerint Theresa May a bejelentése után számos kérdést kapott az uniós vezetőktől és úgy tudják, hogy a miniszterelnök abban az esetben hajlandó belemenni a későbbi határidőbe, ha az szükség esetén – tehát ha sikerül a saját parlamentjében egy megállapodást tető alá hozni – előrébb hozható.

Ha Merkel javaslata lesz a befutó, akkor ennek várhatóan nem lesz akadálya. Ebben az esetben a legfontosabb kérdés, hogy ha a britek részt vesznek a május végén esedékes EP-választáson és az új európai parlament június végén történő felállásáig nem tudnak megállapodni a kilépési feltételekről, akkor képviselőik milyen feltételekkel vehetnek részt a munkában.


A döntésre a remények szerint még éjfél előtt fény derül, egyelőre csak annyi biztos, hogy az uniós vezetők a munkavacsorának nevezett megbeszélésen háromfogásos menüsort fogyasztanak. Az előétel fésűkagyló saláta, a főfogás barnagombás tőkehal, a desszert pedig makadám dió parfé.

A Telegraph arról ír, hogy Theresa May eközben a brit nagykövetségen vacsorázik, de a döntés idejére várhatóan visszatér a csúcs helyszínére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros fia Macronnak adott utasításokat

  Soros fia Macronnak adott utasításokat

  Néhány nappal titkos észak-macedóniai útja után Soros György fia részt vesz a Párizsi Békefórumon is – vette észre a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 • Tüdőátültetésen esett át az e-cigi miatt

  Tüdőátültetésen esett át az e-cigi miatt

   Egy 17 éves michigani fiún hajtották végre a világ valószínűleg első olyan dupla tüdőtranszplantációját, amelyre azért volt szükség, mert a páciens tüdeje helyrehozhatatlanul károsodott az elektromos cigaretta vagy más hasonló eszközök párájának ki- és belégzésétől.

 • 10 ezer migráns akart idén Magyarországra jutni

  10 ezer migráns akart idén Magyarországra jutni

  Intenzíven növekszik az illegális bevándorlók száma Magyarország határainál, a tiltott határátlépést megkísérlők száma az idén már meghaladta a tízezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Bakondi György az M1-en.