EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Életmód

Magyar nyugdíjas lehet a világ legtöbbet utazott embere

108-szor kerülte meg a földet, 726 reptéren fordult meg eddig Földvári András, aki 43 évnyi légitársasági múlt után tavaly ment nyugdíjba. Az Indulj! magazinnak adott interjújában a veterán világjáró elmondta, hogy egy ajándékba kapott könyv hozta meg a kedvét ahhoz, hogy bebarangolja az egész bolygót.

108-szor kerülte meg a Földet, 726 reptéren fordult meg eddig Földvári András

Az elmúlt egy évben Thaiföldön, Malajziában és Szibériában is járt, és csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt.  A szállást pedig mostanában leginkább couchsurfinggel oldja meg: ő a magyarországi közösség nagykövete.
– Egy könyvet kaptam a világ száz építészeti csodájáról 1997-ben, egykori malévos kollégámtól. Elhatároztam, hogy addig nem nyugszom, amíg fel nem keresem az összeset– meséli Földvári András szenvedélyéről. A rengeteg utazás persze veszélyhelyzeteket is hozott. – Egyszer egy Rióba tartó gép orrfutója nem akart kinyílni, lötyögött a kerék. Habra tette le a pilóta a gépet, és szerencsére a földet éréskor bepattant a helyére a futómű, miközben már mindenki elbúcsúzott az életétől. Nigerben házi őrizetbe vettek a repülőtéren, mert a hatóságok nem telepítették időben a vízumomat. Ott rostokoltam 24 órán át, és egy rendőrnő hozott nekem otthonról reggelit, mert nem volt büfé a reptéren.
Rablásokkal szemben a puritánság a fegyvere. – Minimális készpénzt hordok magamnál, nem járok feltűnő ruhákban, a telefonomon és a fényképezőgépemen látványos szigetelőszalag éktelenkedik, mintha össze lenne tákolva. Az is fontos, hogy soha nem megyek kétszer ugyanarra haza, nehogy kifigyeljenek. Ezt a tanácsot Afganisztánban kaptam – mesélte az Indulj! első számának Földvári András.
Az utazásoknak még koránt sincs vége, az mtp.travel oldal (ez a rövidítés a legtöbbet utazott emberekre utal) 890 régióra osztja fel a világot. Az itt regisztráló felhasználók közül az első helyezett 854 helyen járt már ebből a listából, Földvári a 77. helyével 560-on.


Földvári András-kisokos
Első útja 1968-ban volt Budapestről Drezdába, azóta 2543 repülés, 6376 repült óra, vagyis 275 napnyi, illetve 38 hétnyi levegőben töltött idő áll mögötte. 108-szor repülte körbe a földet, 4,4 millió kilométert tett meg, ezzel 11-szer ért volna el a Holdra, 726 repülőtéren járt már, 274 légitársasággal és 126 különböző géptípussal utazott. Beszél angolul, svédül, lengyelül felsőfokon, németül, oroszul középfokon, franciául, hollandul alapfokon.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyavilág – mancsvezető kezdő ebtartók számára – 1. rész

  Kutyával az élet számtalan boldog pillanatot tartogat. Ahhoz azonban, hogy négylábú társunk valóban sok örömöt okozzon bosszúság helyett, fontos, hogy az első időszaktól következetesen neveljük. A Lokál legújabb sorozatában most két eb és gazdáik fejlődését követhetjük nyomon, akiknek a Gödöllői Kutyasport Központ csapata nyújt segítséget ahhoz, hogy a megismerve a kutyák világát, gondtalan, élményekben gazdag mindennapok köszöntsenek kétlábúra és négylábúra egyaránt.

 • A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  A nevetés gyorsítja a gyógyulást

  Dr. Kamilla Karamella és dr. Hablaty nagyvizitjére látogattunk el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján, ahová 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai.

 • Édes élet cukormentesen

  Édes élet cukormentesen

  Finom édesség mindenmentesen – létezik ilyen? Bizony létezik! Mégpedig Jarjabka Szilvia FitCandy nevű egészséges cukrászdájában. A XIII. kerületi, budapesti cukrászműhelyben ugyanis több mint ötvenféle nyalánkságot kóstolhatunk meg.