EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Még jobban felpörgette a lakáspiacot a csok

A csok bővítéséről szóló idei bejelentések jelentős kínálat- és keresletbővülést hoztak, így 2019 a magyarországi lakáspiac éve lehet az ingatlan.com elemzése szerint. A tranzakciók száma és az ingatlanok ára is magasabb lehet, mint 2018-ban.

Tavaly az év második felében pörgött fel a lakáspiac, de ez a lendület az idei év elején is kitartott az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint. Balogh László kiemelte, hogy az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) júliusi bővítésének bejelentése országszerte már az év elején azonnali jelentős lökést. Mind a kínálat, mind a kereslet látványosan megugrott. Igaz, az adásvételek túlnyomó része várhatóan az év második felére esik majd, a csok új elemeinek bevezetését követően.


Eladó újépítésű lakások Óbudán. Minden üres telek beépül. Fotó/Lokál

Nagyobb kínálat, bővülő kereslet

A magánszemélyek márciusban 17 százalékkal több lakást hirdettek meg eladásra tavaly márciushoz képest. Vidéken még ennél is nagyobb volt a bővülés. A magánszemélyek és közvetítők a megyei jogú városokban 28 százalékkal, a többi városban 29 százalékkal, de a községekben is 34 százalékkal több lakóingatlan-hirdetést adtak fel idén márciusban tavalyhoz képest. A kereslet szintén megugrott, januárban 64 százalékkal nőtt az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődők száma, februárban és márciusban pedig már 74 és 81 százalékos volt a többlet 2018 hasonló időszakához képest – áll az ingatlan.com elemzésében.

Az elemzés kitért arra is, hogy idén márciusban országos átlagban sokkal nagyobb kínálatból lehetett válogatni, mint egy évvel korábban. Balogh László kiemelte, hogy a kínálat bővülését az okozza, hogy a vásárolni szándékozók többsége a meglévő ingatlanának értékesítéséből befolyó pénzből tudja megvenni a következő otthonát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlási kedv megugrása a kínálat bővülésével is együtt jár a piacon.

Lendületben a vidéki lakáspiac

Budapesten a magánszemélyek által eladásra kínált lakások száma idén márciusban 17 százalékkal nőtt. Csak márciusban a magánszemélyek több mint 3500, az ingatlanközvetítők pedig majdnem 25 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a fővárosban. A vidéki lakáspiac még ennél is nagyobb lendülettel kezdett. A megyei jogú városokban a magánszemélyek és ingatlanközvetítők idén márciusban 28 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel tavaly márciushoz képest, a többi városban 29 százalékos növekedést mért az ingatlan.com. Felzárkóztak a községek is, 34 százalékkal több lakóingatlant került meghirdetésre.

– A kiemelkedő kínálatbővüléssel a kereslet is lépést tart. Az egyik legfontosabb mutató az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma: januárban 64 százalékos volt a növekedés, majd februárban és márciusban 74, illetve 81 százalékos volt a többlet. “Mivel a csok bővítéséről szóló hírek februárban és márciusban jelentek meg, jól látható, hogy az új lépésekre már reagált a piac. A vásárlást tervezők már készülnek arra, hogy a lakásvásárláshoz az eddiginél nagyobb mozgásteret biztosító támogatásokkal és a meglévő lakásuk eladásával léphessenek tovább másik ingatlanba – fejtette ki Balogh László, aki szerint a különböző intézkedések közül a kétgyermekesek számára biztosított kedvezményes 10 millió forintos lakáshitel lehet a legnagyobb hatással lakáspiaci szempontból.


Kapcsolódó Cikkek