EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Életmód

Így lehet tökéletes alakja

Közeledik a nyár, és még nem kezdett el edzeni a bikiniszezonra? Nem kell kétségbeesni, a szakértők szerint ugyanis 2-3 hónap alatt le lehet adni a télen felszedett pluszkilókat, ha követjük a tippjeiket. 

Tavasszal megtelnek az edzőtermek kétségbeesett fogyni vágyókkal, akik szeretnék magukat formába hozni a strandszezonra. Mindenki eszeveszett diétába és edzésbe kezd, hogy minél előbb elérje a kívánt alakot, de nem árt azonban kicsit tájékozódni.


Bártfay Robi személyi edző

– Ilyenkor megduplázódik a kuncsaftjaink száma, akik gyorsan sokat szeretnének fogyni. Ennek azonban vannak veszélyei – kezdte Bártfay Robi, személyi edző a Lokálnak.

– Ha csupán formába szeretnénk hozni magunkat, 2-3 hónap alatt el lehet érni a kívánt súlyt és formát. Az az ideális, ha hetente fél-egy kilót adunk le. Ehhez heti 3 alkalommal 1-1 órás edzés bőven elég. Sokan azt hiszik, a több mozgás hasznosabb, de ez nem így van. Ha hirtelen megterheljük a testünket, azt sem az ízületeink, sem a szervezetünk nem fogja hosszú távon bírni, és sokkal többet árthatunk vele. Ezért is érdemes, ha ilyenkor szakszerű segítséget kérünk – tette hozzá. A pluszkilók leadásához pedig a mozgás mellett az étkezésünkre is oda kell figyelni.


Kovács Judit dietetikus

Még nem késő

Sokan ilyenkor szigorú villámdiétákba kezdnek, mert attól félnek, nyárra nem érik el a kívánt alakot. Kovács Judit dietetikus szerint azonban sokkal hatásosabb, ha életmódot váltunk.

– Senki nincs még elkésve. Tapasztalataim alapján egy átlag ember nagyjából 10-15 kilótól szeretne megszabadulni a bikiniszezon előtt, ami 10-12 hét alatt teljesíthető. Ahhoz, hogy ezt hosszú távon is tartani tudjuk és ne álljon be a jojóeffektus, teljes életmódváltásra van szükség, amit mindenkinek személyre szabottan kell kialakítania. Én azzal szoktam kezdeni, hogy alaposan kikérdezem a fogyni vágyót az étkezési szokásairól és arról milyen ételeket szeret, ezután pedig kialakítjuk azt az étrendet, ami számára a legideálisabb és betartható.

Nem kell lemondanunk semmiről

Az életmódváltáshoz nem kell és nem is szabad lemondani semmilyen alapanyagról vagy ételről. – Nem kell semmiről lemondanunk, elég korlátozni a magasabb kalória- és cukortartalmú ételek fogyasztását. Ha például eddig naponta ettünk édességet, csökkentsük heti három alkalomra – javasolta a dietetikus.

A férfiak vannak többségben

A személyi edző tapasztalatai szerint az elmúlt években sokkal több férfi keresi fel őket nyár előtt alakjuk formálása miatt. – Hatvan százalékban a férfiak kérik ilyenkor a segítségünket. Nem mindegyikük fogyni akar, sokan kifejezetten azért jönnek, hogy tömeget növeljenek és izmosabbá váljanak a strandszezonra.

 A drasztikus fogyás veszélyei:

 • megnyúlik a bőr,
 • jojóeffektus,
 • fennáll a cukorbetegség veszélye,
 • felborulhat a hormonháztartásunk,
 • ingerlékenyebbek lehetünk,
 • kevesebb az energiánk,
 • depresszióhoz is vezethet.

A lelki támogatás is fontos

A testünk formálása mellett ilyenkor a lelkünk ápolására is nagy hangsúlyt kell fektetni. – Nagyon fontos, hogy legyen mellettünk egy támogató társ, barát, családtag, akivel meg tudjuk osztani a mélypontjainkat és biztatnak a folytatásra. Mindig a kitűzött cél lebegjen a szemünk előtt, de ne legyünk csalódottak ha nem sikerül elérnünk. Folytassuk tovább! – tanácsolta a pszichológus.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

  Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

  A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

 • Eredményes a vastagbélrákszűrés

  Eredményes a vastagbélrákszűrés

  Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.