EUR: 326,48 Ft
CHF: 289,66 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Megerősítette a lengyel besorolásokat a Moody’s

Megerősítette Lengyelország államadósság-kötelezettségeinek elsőrendű “A2” osztályzatát a Moody’s Investors Service, elsősorban a lengyel gazdaság stabil és robusztus növekedésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a lengyel szuverén besorolás kilátása változatlanul stabil.


A Moody’s a döntéshez fűzött elemzésében kiemeli, hogy a lengyel hazai össztermék (GDP) csaknem három évtizede növekszik megszakítás nélkül és viszonylag stabil ütemben.

A hitelminősítő szerint a nagy lengyel gazdaság a térségbeli országok gazdaságainál kevésbé nyitott, így kevésbé sebezhető is a külső kereslet változásaitól.


A lengyel gazdaság növekedése a világgazdaság és az euróövezet tavaly tapasztalt lassulásával szemben is ellenállónak bizonyult, és mindezek alapján a Moody’s az idén 4,4 százalékos, jövőre 3,7 százalékos GDP-bővülést vár Lengyelországban – áll a cég elemzésében.

A hitelminősítő szerint az Európai Unióhoz mért jövedelmi lemaradás továbbra is folyamatosan csökken. A Moody’s közölte: azzal számol, hogy az egy főre jutó lengyel GDP-érték 2022-ig az EU mediánszintjének 87 százalékára emelkedik a 2018-ban mért 80 százalékról.

A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az erőteljes lendületű felzárkózás ellenére a vásárlóerő-paritáson számolt lengyel fejenkénti hazai össztermék kissé még elmarad a Moody’s listáján “A2” besorolással nyilvántartott szuverén adósok mediánszintjétől.

A Moody’s kiemeli elemzésében, hogy a rövid távú államháztartási mutatók javulnak, a GDP-arányos államháztartási hiány 2015 óta folyamatosan 3 százalék alatt van, és az utóbbi időben a GDP-arányos államadósság-ráta is lefelé indult.

Tavaly az államháztartási hiány 0,4 százalékos mélységi rekordra csökkent, és a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 2009 óta először 50 százalék alá süllyedt – áll a Moody’s elemzésében.

A cég ezzel együtt azonban 2019-re 1,8 százalékos, jövőre 2,6 százalékos államháztartási hiánnyal számol, mindenekelőtt a választások előtti költségvetési csomag miatt, amelynek szociális kiadási tervei a hitelminősítő várakozása szerint növelni fogják a lengyel strukturális deficitet.

A Moody’s a lengyel intézményrendszer helyzetét erőteljesnek minősíti, de hangsúlyosan megemlíti elemzésében, hogy az igazságszolgáltatásban végrehajtott módosítások miatt konfliktus alakult ki Varsó és az EU között. Az Európai Bizottság aggályai szerint ugyanis e változtatások korlátozzák az igazságszolgáltatás függetlenségét, mivel lehetőséget teremtenek a végrehajtó és a törvényhozó hatalmi ágaknak a beavatkozásra az igazságszolgáltatás tevékenységébe.

A Moody’s a hosszú távú növekedési kockázatok között említi, hogy az EU 2021-2027-es költségvetési időszakában várhatóan csökkennek az uniós folyósítások, nagyrészt éppen a lengyel fejenkénti jövedelmi szint felzárkózási folyamata miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bieber miatt tiltották ki a turistákat

  Bieber miatt tiltották ki a turistákat

  Le kellett zárni a látogatók elől azt a Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdokot Izlandon, ahol 2015-ben Justin Bieber forgatta I’ll show you című számának videoklipjét.

 • Milliárdos fizeti a végzősök diákhitelét

  Milliárdos fizeti a végzősök diákhitelét

  Az atlantai Morehouse College teljes végzős évfolyamát lepte meg egy amerikai milliárdos, amikor bejelentette, hogy kifizeti a mintegy 40 millió dollárra (11,7 milliárd forintra) rúgó diákhitelüket.

 • “Európa önjelölt vezetőinek” kedvezőtlen a megítélése

  “Európa önjelölt vezetőinek” kedvezőtlen a megítélése

  Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, bár önmagukat Európa legfőbb vezetőinek és a világpolitika pozitív szereplőinek gondolják, az európai emberek már kevésbé vannak megelégedve teljesítményükkel – olvasható a Századvég Alapítvány legújabb, a két politikus megítélését vizsgáló közvélemény-kutatásáról szóló közleményben, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.