EUR: 327,10 Ft
CHF: 290,53 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Migránskaravánok fenyegetik Európát

A Balkán-félszigeten a migrációs hullám megint kritikus szintre emelkedett a német Deutsche Welle csatorna híradása szerint. Görögországban hatvanezren várakoznak, de Albániában, Horvátországban és Bulgáriában is súlyosbodik a helyzet – írja az Origo.

Görögország

Április elején a görög hatóságok egy Szaloniki melletti, Diavatában lévő migránstáborban könnygázzal oszlatták fel a lázadó migránsok csoportjait, amelyeknek az volt a céljuk, hogy karavánba csoportosulva átjussanak Észak-Macedóniába, majd onnan Közép-Európán keresztül Németországba menjenek. Ilyen céllal legalább 6o ezren várakoznak Görögországban az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) becslései alapján. Az irdatlan tömeg miatt túlterheltek a migránsközpontok, ezért fennáll a veszélye, hogy a bevándorlók  karavánba szerveződnek, és úgy indulnak meg az Európai Unió belseje felé.

Bosznia-Hercegovina

Mivel a magyar határon emelt biztonsági kerítés és a görög–észak-macedón határon lévő szögesdrótkerítés miatt a migránsok már nem tudnak észak felé menni, ezért kialakult egy alternatív útvonal Albánián és Montenegrón keresztül Bosznia irányába. A Nyugat-Balkánon legalább 10 ezer migráns tartózkodhat, ebből 4 ezer a bosnyák államban.


Horvátország

A horvát határőrség tömegesen küldi vissza az illegálisan érkezőket Boszniába, ez ellen próbál fellépni a Soros György által is finanszírozott Amnesty International, amely lejárató kampányt is indított a horvát határőrség ellen.
A migránsok Görögországból Albánián és Montenegrón keresztül jutnak el Boszniába.


Albánia

2018-ban az albán határőrség 3400 migráns tartóztatott fel, ami jelentős emelkedés a 2017-es 750 főhöz képest.

Bulgária

Bulgária az április elején a görög hatóságok és a migránsok között kitört összetűzések után erősítette meg határvédelmét a görög szakaszon. A bolgárok keményen fellépnek az illegális migrációval szemben, és ennek meg is van az eredménye: míg 2015-ben és 2016-ban 20-20 ezer migráns lépett be az ország területére, addig tavaly már csak 2500.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek