2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Külföld

Mindenkit sokkolt a lángoló Notre-Dame

Kigyulladt, és órákon át égett a francia főváros, Párizs és a keresztény Európa egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este. A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást. Több száz millió eurónyi támogatást ajánlottak fel az újjáépítésre.

A francia tűzoltók a lángokat csak többórás erőfeszítés után tudták megfékezni. Összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett a teljes tetőszerkezet, azonban a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait meg tudták óvni a teljes pusztulástól. A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást, ötven rendőr vizsgálja, hogy miért kapott lángra a katedrális, sajtóértesülések szerint azt gyanítják, hogy a tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkák okozták. Rémy Heitz párizsi államügyész szerint az első riasztás 18.20-kor érkezett, de ekkor a tűzoltók még nem találták meg a tüzet. A második 18.43-kor jött, de ekkor már késő volt. Az oltás során két rendőr és egy tűzoltó sérült meg könnyebben.


Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kijelentette újjáépítik a Notre Dame-ot.

 

– A katedrális újjáépítése során komoly problémákat vethet fel, hogy – a látott fotók alapján – a leomlott huszártorony alatt a boltozat is beszakadt. Ráadásul a süvegboltozatot nemcsak a tűz izzása, de az oltáshoz használt nagy mennyiségű víz is jelentős terhelésnek tehette ki – magyarázta a Lokálnak dr. Bozóki Lajos az MTA művészettörténeti tudományos bizottságának tagja.


Azt is elmondta: egy újjáépítés nem von le a székesegyház történelmi értékéből.

– Gondoljunk csak arra, hogy a reimsi és a strasbourgi katedrálist is újjá kellett építeni, mégis világhírűek maradtak. Ráadásul a most ledőlt huszártonyot is a XIX. században állította vissza Eugéne Emmanuel Viollet-le-Duc, hiszen azt a francia forradalom után lebontották.

A szakértők szerint az újjáépítési munkálatok évekig tarthatnak majd.

Szerencsére a katedrális sekrestyében lévő kincstárát nem érték el a lángok, így Szent Lajos király tunikája és Jézus Krisztus töviskoronája – amelyet a hagyomány szerint Szent Lajos gyűjtött be a Szentföldről – is épségben maradt.

„Égő parázsdarabok kezdtek potyogni az égből”

Magyarok is szemtanúi voltak a katasztrófának. Zsuzsi szerint az emberek sokasága nézte a hidakról és a rakpartról, hogy  miután ledőlt a huszártorony égő parázsdarabok kezdtek potyogni az égből. – Az én kabátom is kiégett tőle. Este 11 óra körül a Szajna partján az emberek egyházi énekeket énekeltek. Elképesztően felemelő és megindító pillanat volt  – mondta Rádió 1 Balázsék című műsorában a magyar szemtanú. Hasonlóról számolt be a V4NA nemzetközi hírügynökségnek Cser Anikó Panni. – Nagyon megrázó látvány volt, nem lehetett könnyek nélkül kibírni. A párizsiak térden állva imádkoztak, közösen énekeltek, mindenki fohászkodott, hogy minél előbb sikerüljön a tüzet eloltani.

Fotó: MTI

 

A székesegyház története

A Notre-Dame alapkövét 1163-ban fektették le, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között újjáépítették. A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A katedrális az UNESCO világörökség része.

 

Magyarország együttérez

– Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is részt vesz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta: az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a katedrális megmentéséhez. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.

 

Budapest is segít

Záporoznak a felajánlások a katedrális újjáépítésére. A világhírű hollywoodi színésznő Salma Hayek férje, François-Henri Pinault francia üzletember 100 millió eurót (31,9 milliárd forint), a szintén dúsgazdag vállalkozó Bernard Arnault 200 millió eurót (63,9 milliárd forint) ajánlott fel. A legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök. Székesfehérvár és Szeged 10-10 ezer eurót (3,1 millió forint), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig ezer eurót (319 ezer forint) ajánlott. Budapest is felajánlotta segítségét, de Tarlós István főpolgármester az összeg nagyságát nem árulta el.  Szerinte a templomban a misén sem lobogtatja meg az ember, hogy mennyit dob a perselybe.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek